Ποια χώρα ευνοείται περισσότερο από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Είναι γνωστό πως σε έναν συμβατικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όχι όμως και σε έναν εμπορικό πόλεμο. Η εμπορική διένεξη των ΗΠΑ με την Κίνα με στόχο την μείωση του εμπορικού τους ελλείμματος με την ασιατική χώρα, δείχνει να ευνοεί μια άλλη χώρα της Ασίας. Ποια είναι αυτή:

Η αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ

Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα, έχει ωθήσει αρκετούς επιχειρηματίες να μεταφέρουν τις μονάδες παραγωγής τους από την Κίνα στο Βιετνάμ, προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς. Όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα, από τις αρχές του έτους οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τείνουν συνεχώς αυξανόμενες, καθώς από τα 1,55 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο έφθασαν τα 9,1 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, φθάνοντας σχεδόν τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους (9,85 δισ. δολάρια).

Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com

Εκτός όμως από τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times αυτές παρουσίασαν αύξηση κοντά στο 40% (βλ. γράφημα παρακάτω), με τις εισαγωγές από την Κίνα να έχουν μειωθεί κατά 13%.

Πηγή γραφήματος:FT.com

Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι του Βιετνάμ, είναι οι ΗΠΑ με το 22% των εξαγωγών να κατευθύνεται προς αυτές, η Κίνα με 13%, η Ιαπωνία με 8,4%, η Νότια Κορέα με 6,6%, και το Χονγκ Κονγκ με 3,5%.

Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com

Η οικονομία του Βιετνάμ

Οι περισσότεροι θυμόμαστε το Βιετνάμ από τον πόλεμο με τις ΗΠΑ, αποτελώντας ίσως την μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση της Δύσης με την Ασία. Έκτοτε πέρασαν τρεις δεκαετίες, με την χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας να μετατρέπεται σε μια υπολογίσιμη οικονομική δύναμη, όπου σε τίποτα δεν θυμίζει την δεκαετία του ‘60 και ‘70.

Η οικονομία του Βιετνάμ αναπτύχθηκε τον Ιούνιο (σε τριμηνιαία βάση) κατά 6,71%, καταγράφοντας πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα τρία τρίμηνα, όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com

Όσο αφορά τον δείκτη μεταποίησης PMI, αυτός διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας από το υψηλό τεσσάρων μηνών τον Απρίλιο όπου βρισκόταν στις 52,5 μονάδες (βλ. παρακάτω γράφημα).

Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα δείχνει προς στιγμήν να ευνοεί το Βιετνάμ, το οποίο διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, καταφέρνοντας ολοένα και μεγαλύτερες εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Η διατήρηση της ανάπτυξης της βιετναμέζικης οικονομίας και τα επόμενα χρόνια, πιθανών να ενισχύσει την οικονομική της επιρροή στην περιοχή, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιπτώσεις του τερματισμού του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας για την βιετναμέζικη οικονομία.

  •  
    17
    Shares
  •  
  •  
  • 17
  •