Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τον διάδοχο του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, διαδεχόμενος τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την Die Welt.

Μετά τις συνομιλίες που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου των G20, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η Άνγκελα Μέρκελ συναίνεσε εν τέλει να αποσυρθεί ο επικεφαλής του ΕΛΚ από υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα Βέμπερ. Για την ομαλή λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η Μέρκελ είχε ήδη τονίσει την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει την επιλογή του επικεφαλής του ΕΛΚ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις 20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο αναφορικά με την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού υποψηφίου για τη διαδοχή του Γιούνκερ στο «τιμόνι» της Κομισιόν.

Τώρα, υπό τον συντονισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που βρίσκονται στη σύνοδο των G20 συμφώνησαν να αποσύρουν την υποψηφιότητα του Βέμπερ, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κομμάτων, σύμφωνα με την Die Welt, που επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει.
Οι άλλοι υποψήφιοι για την Κομισιόν

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για τη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, και άλλοι εξωτερικοί υποψήφιοι του ΕΛΚ, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η Die Welt αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα ονόματα του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, της διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Οι αποφάσεις για τις θέσεις-κλειδιά στην ΕΕ θα ληφθούν την Κυριακή, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters ότι ο Τίμερμανς έχει το προβάδισμα για τη διαδοχή του Γιούνκερ.

«Είναι η καλύτερη επιλογή», επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Ο υποψήφιος που θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή:newsbeast.gr