Μάνος Χατζηδάκης: Θα διατηρηθούν οι υψηλές προσδοκίες στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Ο Ιούνιος ήταν ο έκτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για το Γενικού Δείκτη, φαινόμενο το οποίο είχε να εμφανιστεί από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 όταν είχαν σημειωθεί 7 συνεχόμενα μηνιαία κλεισίματα. Ο μήνας που τελείωσε είχε ουσιαστική αύξηση στον συναλλακτικό όγκο, καθώς δεν μεσολάβησαν πακέτα ή αναδιαρθρώσεις δεικτών που να επηρέασαν την φυσιολογική ροή της Αγοράς. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές για τον Ιούνιο έκλεισαν κοντά στα 86 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία ήταν αρκούντως ικανοποιητικές φθάνοντας κοντά στα 41 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 έκλεισε στο υψηλό των προσδοκιών των επενδυτών, όπως αυτές εκφράζονται στην απόλυτη τιμή του Γενικού Δείκτη. Δεν είναι τυχαίο που η ελληνική αγορά κόβει το νήμα πρώτη παγκοσμίως σε επίπεδο απόδοσης με κέρδη 41,6%. Τρεις λόγοι ήταν οι βασικοί φορείς αυτής της χρηματιστηριακής ευφορίας: η εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει της προεδρικής εκλογής το 2020, η επίσπευση των εθνικών εκλογών μετά την εκλογική ήττα του κυβερνόντος κόμματος στις πρόσφατες Ευρωπαϊκές εκλογές, και η ανακοίνωση προθέσεων και εξαγγελιών που ευνοούν το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Οι προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου

Το δεύτερο εξάμηνο ξεκινάει με διαφορετικό μίγμα προσδοκιών. Βραχυπρόθεσμα η Αγορά αναμένει την ερχόμενη Δευτέρα να προκύψει ένα κυβερνητικό σχήμα, που θα έχει προοπτική ολοκλήρωσης της τετραετίας απόρροια των πολιτικών συσχετισμών και της δύναμης που θα συγκεντρώσει. Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να συμβάλουν στην συντήρηση του θετικού επενδυτικού κλίματος: Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις του Αυγούστου, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων των τραπεζών, η έναρξη έργων που βρίσκονται σε διαρκή αναστολή ή καθυστέρηση και η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων των τραπεζών συνθέτουν τους βασικότερους καταλύτες για την μετεκλογική περίοδο.

Η τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε ακάθεκτος σε νέα υψηλά 16 μηνών κατακτώντας το οροπέδιο των 850 μονάδων, παρά τα τεχνικής φύσεως εμπόδια των αποκοπών των μερισμάτων. Η συμπεριφορά του δείκτη θα ήταν θετικότερη κατά 1,4% σε σταθμισμένο επίπεδο, και παρόλα αυτά ο Γενικός Δείκτης έδειξε με άνεση να διατηρεί την θετική δυναμική, ξεπερνώντας μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις τιμών στις οποίες προηγήθηκε συσσώρευση 12 ημερών. Η μεγάλη χρονική συσσώρευση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα του στόχου των 895 μονάδων, έφερε ωστόσο σε θέση πώλησης τον MACD μετά από ένα μήνα ανοδικής διάθεσης. Η αλλαγή οφείλεται περισσότερο στην ατασική βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς, και στην φυσιολογική φθορά της δυναμικής. Επισημαίνεται πάντως ότι ο MACD είθισται να αντιστρέφει τις τάσεις μετά από κάποια ικανή χρονική συσσώρευση, και η ένταση αυτών των σημάτων δεν αποτελεί κάποια ισχυρή ένδειξη αντιστροφής της τάσης. Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προσεγγίσει τα υψηλά του Φεβρουαρίου του 2018 (895 μονάδες), τα οποία αποτελούν και την ισχυρότερη μεσοπρόθεσμη αντίσταση που έχει μπροστά του ο Γενικός Δείκτης.

Η εβδομάδα που έρχεται

Ο Ιούλιος ξεκινάει έχοντας στην… πλάτη του την σύνοδο του G-20 η οποία θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Στα προγραμματισμένα γεγονότα της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν οι αποκοπές μερισμάτων: Η Τρίτη 2 Ιουλίου χωρίς το συνολικό μέρισμα των 50 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, χωρίς το συνολικό μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου των 3,5 λεπτών η μετοχή της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας, χωρίς το μέρισμα των 0,57 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται ο ΟΛΘ, ενώ την ίδια ημέρα κομμένη θα είναι και η μετοχή της Καρέλιας η οποία θα διανείμει 9,5 ευρώ ανά μετοχή. Ακόμα Τρίτη 2 Ιουλίου είναι τελευταία ημέρα αποδοχής των δημόσιων προσφορών της Κανάκης (€4,36), Ιασώ (€1,50), και Σφακιανάκης (€0,34). Την ερχόμενη Τετάρτη 3 Ιουλίου θα διεξαχθεί η δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων, με την προηγούμενη δημοπρασία να κλείνει με κουπόνι 0,41%. Την Πέμπτη οι μετοχές του ΟΤΕ θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα των 46 λεπτών ανά μετοχή, ενώ στις 22 Ιουλίου οι μέτοχοι θα εισπράξουν άλλα 6 λεπτά από την ολοκλήρωση της πώληση της Αλβανικής θυγατρικής. Την ερχόμενη Πέμπτη οι μετοχές της Coca Cola HBC θα διαπραγματεύονται επίσης χωρίς το μέρισμα και την επιστροφή κεφαλαίου των 2,57 ευρώ. Τέλος την ίδια ημέρα η μετοχή της Space θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 6 λεπτών ανά μετοχή, ενώ η μετοχή της Βογιατζόγλου θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 0.103 ευρώ.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
    5
    Shares
  •  
  •  
  • 5
  •