Εντυπωσιακές επιδόσεις πραγματοποίησε και τον Ιούνιο ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 868,48 μονάδες με άνοδο 1,09%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 3,55%, μηνιαία 4,61%, και από τις αρχές του έτους 41,61%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 124,39 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 17,83 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 62 έκλεισαν ανοδικά, 43 πτωτικά, και 86 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά το θετικό πρόσημο που κατέγραψε ο γενικός δείκτης στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, όπου και σημείωσε υψηλό στις 860,20 μονάδες, η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη, καθώς ρευστοποιήσεις στην πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης τον ώθησαν στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης σε αρνητικό έδαφος, έως και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 856,99 μονάδων. Λίγο πριν την ολοκλήρωση όμως της συνεδρίασης, και κυρίως κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, παρατηρήθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον (κυρίως λόγω window dressing), ωθώντας τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος και στο υψηλό ημέρας, στις 868,52 μονάδες.

Και από την σημερινή συνεδρίαση έγινε εμφανής η στάση αναμονής των επενδυτών, κυρίως για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την προσοχή να εστιάζεται στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και ιδιαίτερα σε αυτές των Άβακα, Ιντρακάτ, Ιντραλότ, και MIG. Παρά το γεγονός όμως του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος που παρατηρήθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, λόγω window dressing, η επιφυλακτικότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων συνεδριάσεων, έως και την ημερομηνία των εκλογών, όπου το αποτέλεσμα θα καθορίσει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η ολοκλήρωση του γενικού δείκτη για έκτο διαδοχικό μήνα με θετικό πρόσημο, αποτυπώνει την διατήρηση της ανοδικής του τάσης, καθώς και το ενδιαφέρον των επενδυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου πέραν του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών, η προσοχή συνεχίζει παραμένει στραμμένη και στα ικανοποιητικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους για τις ελληνικές εισηγμένες, αλλά κυρίως και σε αυτά του πρώτου εξαμήνου.

Στο εβδομαδιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον όγκο να διαμορφώνεται για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα (165,21 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (166,49 εκατ. τεμάχια). Κρίσιμη, από τεχνικής πλευράς, μπορεί να χαρακτηριστεί η εβδομάδα που έρχεται, καθώς ο γενικός δείκτης διέσπασε την σημαντική αντίσταση των 857 μονάδων, με την επόμενη να βρίσκεται στις 879 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και με την στήριξη να βρίσκεται στις 731 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Στο μηνιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης παρέμεινε για δεύτερο διαδοχικό μήνα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με τον όγκο όμως (703,14 εκατ. τεμάχια) να υποχωρεί κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (942,54 εκατ. τεμάχια), με την αντίσταση να βρίσκεται στις 887 μονάδες, και η στήριξη στις 740 μονάδες.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφηκαν για ακόμη μία εβδομάδα στον τραπεζικό δείκτη, ολοκληρώνοντας με εβδομαδιαία κέρδη 7,36%, ο οποίος διατηρήθηκε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με τον όγκο (118,44 εκατ. τεμάχια) να παραμένει για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (125,75 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 967 μονάδες, και η στήριξη στις 651 μονάδες.

Διατηρεί σταθερά την ανοδική του τάση στο εβδομαδιαίο γράφημα ο δείκτης FTSEM, ολοκληρώνοντας με εβδομαδιαία κέρδη 3,90%, καθώς διέσπασε την αντίσταση των 1.294 μονάδες, με την επόμενη να βρίσκεται στις 1.805 μονάδες, και με την στήριξη να βρίσκεται στις 1.142 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Σαράντη με 13,97%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Motor Oil με 2,60%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Ιντρακάτ με 16,53%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής με 5,52%.

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, το 21% των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς, με τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, και Τράπεζας Πειραιώς να κλείνουν με αγοραστικό σήμα, ενώ οι μετοχές των Βιοχάλκο, Ελληνικών Πετρελαίων, LAMDA Development, και Σαράντη να κλείνουν πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με αυτή της Γεκ Τέρνα να κλείνει πάνω σε αυτήν. Με σήμα πώλησης ολοκλήρωσαν οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΛΠ, Τιτάνα, και Φουρλή.

Η Eurobank Equities υποβάθμισε σε hold την μετοχή του Σαράντη από buy προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή στόχο στα 9,10 ευρώ.

Η Euroxx προέβη σε αύξηση της τιμής στόχου για την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, στα 9,20 ευρώ από 7,20 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση σε overweight.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,362% με πτώση 0,15%, και της δεκαετίας στο 2,468% με άνοδο 0,24%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    19
    Shares
  •  
  •  
  • 19
  •