Έντονο παρασκήνιο για τον διάδοχο του Jean-Claude Juncker

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατηγορήθηκε ότι παρεμποδίζει τη διαδικασία διορισμού του Γερμανού ευρωβουλευτή Manfred Weber ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κ. Μέρκελ, υποστηρίζει τον κ. Weber ως Spitzenkandidat (κορυφαίος υποψήφιος) λέγοντας, ότι ο επικεφαλής υποψήφιος από το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να γίνει ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ. Ο κ. Macron είναι ο πιο ισχυρός ηγέτης που θέλει να αποβάλει το σύστημα Spitzenkandidat, προκειμένου να παραχωρήσει στους ηγέτες της ΕΕ το δικαίωμα να επιλέξουν την αντικατάσταση του Jean-Claude Juncker.

Ωστόσο, η στάση του Γάλλου προέδρου, οδήγησε σε μια σφήνα ανάμεσα στον συνηθισμένο γαλλο-γερμανικό άξονα που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Ο Daniel Caspary, επικεφαλής της ομάδας CDU/CSU της κ. Μέρκελ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε:«Δεν βλέπω κανένα γαλλο-γερμανικό άξονα. Αντιθέτως, βλέπω έναν ρεβιζιονιστή κ. Macron να κάνει ό, τι μπορεί για να καταστρέψει την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Ο Γερμανός χαρακτήρισε τον Γάλλο Πρόεδρο ως «αντι-Γερμανό», προσθέτοντας ότι κάνει τα πάντα για να «καταστρέψει το ευρωπαϊκό κομματικό σύστημα». Ο κ. Caspary κατέληξε: «Είναι μια προσέγγιση που δεν έχει τίποτα να κάνει με τις φιλοευρωπαϊκές ομιλίες της στην αρχή. Αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε τη διατήρηση της διαδικασίας υποψηφιότητας και ο Manfred Weber να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο ηγέτης του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer υποστήριξε επίσης τον κ. Weber για το ρόλο του, λέγοντας ότι: «Το CDU βρίσκεται πίσω από τον Manfred Weber».

Πηγή:express.co.uk

  •  
  •  
  •  
  •  
  •