Τέλος η διαπραγμάτευση ελβετικών μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια;

Η Ελβετία προειδοποίησε ότι θα απαγορεύσει την διαπραγμάτευση των ελβετικών μετοχών στα χρηματιστήρια της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες έδειξαν ανοχή με την Ελβετία, ώστε να «περάσουν» στη μακροχρόνια συνθήκη εταιρικής σχέσης, αποφασίζοντας να μην επεκτείνουν την ισονομία των χρηματιστηρίων με την Ελβετία. Η Ελβετία έχει προειδοποιήσει, ότι θα αποσύρει την αναγνώριση διαπραγμάτευσης των ελβετικών μετοχών στην ΕΕ από τον επόμενο μήνα, αναφέροντας επίσης ότι θα “προστατεύσει την ελβετική χρηματιστηριακή υποδομή σε περίπτωση μη επέκτασης”.

Η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε:«Συνεπώς, στα χρηματιστήρια της ΕΕ απαγορεύεται η προσφορά ή η διευκόλυνση της διαπραγμάτευσης ορισμένων μετοχών ελβετικών εταιρειών από την ημερομηνία αυτή». Η Ελβετία κατηγορήθηκε για “οπισθοδρόμηση”, αφού η ελβετική κυβέρνηση ζήτησε από την ΕΕ να «διευκρινίσει» τρεις τομείς της συμφωνίας.

Αυτά προστατεύουν τους μισθούς, ρυθμίζουν τις κρατικές ενισχύσεις και καθορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στην Ελβετία. Ωστόσο, το αίτημα αυτό έγινε αντιληπτό από τις Βρυξέλλες ως αίτημα επανέναρξης του σχεδίου συνθήκης που συνήφθη τον Νοέμβριο του 2018 – κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να πράξει. Ένας διπλωμάτης ανέφερε στο Reuters την Παρασκευή, γιατί η ΕΕ απέφυγε να επεκτείνει την ισονομία της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία θα λήξει στο τέλος αυτού του μήνα.

Πηγή:express.co.uk