Επέστρεψε το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 849,35 μονάδες με άνοδο 1,27%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,56 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 2,52 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 64 έκλεισαν ανοδικά, 41 πτωτικά, και 86 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε θετικό πρόσημο, φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 849,69 μονάδων. Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής διαπραγμάτευσης, ήταν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών σε μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κυρίως σε αυτές των Εθνικής, ΔΕΗ, Τράπεζα Αττικής, Ιντρακόμ, και Κέκρωπα, οι οποίες στάθηκαν ικανές να οδηγήσουν προς υψηλότερα επίπεδα τον γενικό δείκτη.

Παρά όμως το θετικό κλίμα που επικράτησε σήμερα, η διστακτικότητα συνεχίζει να επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η πλειοψηφία των μετοχών σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση πραγματοποίησε όγκο αισθητά χαμηλότερο από αυτόν που σημειώθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα κατάφερε την τελευταία ώρα να διασπάσει την αντίσταση των 846 μονάδων (γραμμή ΑΒ), με την επόμενη να βρίσκεται στις 884 μονάδες (γραμμή ΓΔ), παραμένοντας όμως κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να επανέρχεται σε θετική κλίση, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε για ένατη διαδοχική συνεδρίαση (20,52 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (43,15 εκατ. τεμάχια), ενώ η στήριξη παραμένει στις 797 μονάδες (γραμμή ΕΖ).

Νέα προσπάθεια κατέβαλλε σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ώστε να βρεθεί εκ νέου στα πρόσφατα υψηλά, παραμένοντας κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.327 μονάδες, και η στήριξη στις 1.158 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη, όπου στο ημερήσιο γράφημα επανήλθε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 828 μονάδες, και η στήριξη στις 716 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,345 ευρώ με άνοδο 5,06%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,3962 ευρώ, και η στήριξη στα 1,9631 ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 1,93 ευρώ με άνοδο 8,60%, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης, ολοκληρώνοντας μεταξύ των κινητών μέσων των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,1548 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ50 (1,742 ευρώ).

Τέλος στο διήμερο πτωτικό σερί έβαλε σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Αττικής, η οποία έκλεισε στα 0,507 ευρώ με άνοδο 5,63%. Η μετοχή παρέμεινε πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον όγκο (2,14 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται για έκτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (1,34 εκατ. τεμάχια), με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,6116 ευρώ, και η στήριξη στα 0,4195 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντρακόμ έκλεισε στα 0,906 ευρώ με άνοδο 6,46%, ολοκληρώνοντας εκ νέου πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με τις επόμενες δύο συνεδριάσεις να είναι κρίσιμες στο εάν θα καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από αυτόν ή όχι, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,9567 ευρώ, και η στήριξη στα 0,7447 ευρώ.

Η μετοχή του Κέκρωπα έκλεισε στα 2,855 ευρώ με άνοδο 2,51%, με την μετοχή να ολοκληρώνει για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,782 ευρώ, και η στήριξη στα 1,918 ευρώ.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,299% με πτώση 0,38%, και της πενταετίας στο 2,448% αμετάβλητη.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •