Τι σηματοδοτεί η εβδομάδα που έρχεται για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με άνοδο 0,23% και στις 838,72 μονάδες ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τον γενικό δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 1,02%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 105,75 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 2,53 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 50 έκλεισαν ανοδικά, 55 πτωτικά, και 86 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις αρχικές απώλειες οι οποίες έφθασαν έως και άνω του 1% για τον γενικό δείκτη, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 824,68 μονάδες, κυρίως λόγο της τριπλής λήξης των παραγώγων, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης το αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον για την πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ώθησε τον γενικό δείκτη σε θετικό πρόσημο, μέχρι και το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 838,79 μονάδων.

Το θετικό πρόσημο με το οποίο ολοκλήρωσε η πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με όγκο μεγαλύτερο του χθεσινού, αποτυπώνει την πρόθεση των επενδυτών για αύξηση των θέσεων τους στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά και το νέο ιστορικό ρεκόρ του S&P 500, με την μικρής χρονικής διάρκειας αλλά και μεγέθους διόρθωση να λαμβάνει τέλος στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Στο εβδομαδιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε ελάχιστα κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον όγκο να διαμορφώνεται έπειτα από πέντε διαδοχικές εβδομάδες (148,51 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (166,57 εκατ. τεμάχια), δείχνοντας σημάδια σταθεροποίησης στα τρέχοντα επίπεδα. Κρίσιμη, από τεχνικής πλευράς, μπορεί να χαρακτηριστεί η εβδομάδα που έρχεται, καθώς ο γενικός δείκτης θα κληθεί να δοκιμάσει εκ νέου την σημαντική αντίσταση των 857 μονάδων (γραμμή ΑΒ), καθώς ανεπιτυχώς προσπάθησε να κάνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου του 2018, με την στήριξη να βρίσκεται στις 726 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφηκαν για ακόμη μία εβδομάδα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ο οποίος κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με τον όγκο (99,97 εκατ. τεμάχια) να υποχωρεί για πρώτη φορά έπειτα από έξι διαδοχικές εβδομάδες κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (126,25 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 967 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 651 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Στο εβδομαδιαίο γράφημα ο δείκτης FTSEM διατήρησε την ανοδική του τάση, χωρίς όμως να καταφέρει να διασπάσει την αντίσταση των 1.294 μονάδες (γραμμή ΑΒ), με την στήριξη να βρίσκεται στις 1.142 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Σαράντη με 9,21%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της ΔΕΗ με 15,24%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής με 44,14%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή των Πλαστικών Θράκης με 4,17%.

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης το 76% αυτών έκλεισε με σήμα αγοράς έναντι 84% την προηγούμενη εβδομάδα. Οι μετοχές των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς ολοκλήρωσαν με σήμα αγοράς, ενώ Eurobank και Εθνική δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το σήμα αγοράς που είχαν. Από τις μετοχές του FTSE 25 που ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με σήμα πώλησης, είναι αυτές των ΔΕΗ, Εθνικής, Eurobank, ΟΛΠ, Τιτάνα, και Φουρλή. Στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, ολοκλήρωσε η μετοχή του Σαράντη, ενώ πάνω από αυτήν έκλεισαν οι μετοχές των Βιοχάλκο και LAMDA Development.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της δεκαετίας να διαμορφώνεται στο 2,572% με άνοδο 0,82%, και της πενταετίας στο 1,44% με άνοδο 5,80%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    35
    Shares
  •  
  •  
  • 35
  •