Τί σημαντικό απέκρυψαν γιά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες!

Οι προγραμματικές δηλώσεις των μεγάλων πολιτικών κομμάτων έχουν κεφαλαιώδη σημασία, καθώς με βάση αυτές θα χαραχτεί η οικονομική πορεία της χώρας.

Υπό αυτη την έννοια, αποτελεί παράδοξο, πώς αποσιωπήθηκαν από τα εγχώρια ΜΜΕ το πακέτο προγραμματικών δηλώσεων του κυβερνητικού κόμματος.

Θα προσπαθήσουμε εν συντομία να δούμε από τι αποτελούνται οι νέες αυτές κατευθυντήριες γραμμές που κάνουν τη διαφορά.

Οι αυξήσεις στους μισθούς

Από τις παρουσιάσεις που ακολούθησαν ξεχωρίζει η προαναγγελία για ‘αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο φάσεις (7,5% και 7,5%) το 2020 και το 2021‘. Ουσιαστικά με την πρόταση αυτή οι μισθοί οδηγούνται σε συνολική αύξηση περίπου 16% συνολικά, και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων κατά 13%. Αναμφίβολα πρόκειται, για την μεγαλύτερη πραγματική αύξηση μισθού που έχει γίνει σε ανεπτυγμένη χώρα, και επιστρέφει τη χώρα σε ισχυρή ανάπτυξη και σε ταχεία επαναφορά στο κλάμπ των ανεπτυγμένων χωρών. Η αύξηση δεν είναι, από την άλλη τόσο υψηλή που να πυροδοτήσει σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις.

Νέες θέσεις εργασίας

Στους στόχους της κυβέρνησης η ‘δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, η μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10%, και η αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, από 8άμηνα σε 12άμηνα’. Η άποψη αυτή πρέπει να εξεταστεί κριτικά και στις λεπτομέρειές της. Θα χρειαστεί αύξηση ΑΕΠ πάνω από 3% για να επιτευχθεί μείωση ανεργίας 100.000-150.000 ετησίως. Χωρία αυτό να είναι απίθανο, η επίτευξη 500.000 θέσεων εργασίας προϋποθέτει 3 συνεχή έτη ανάπτυξης πάνω από 3%, κάτι όχι ακατόρθωτο, αλλά σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενο και από διεθνείς συγκυρίες. Αν πάντως αυτό επιτευχθεί θα οδηγήσει την ανεργία σε επίπεδα κοντά στο 10% από 18% σήμερα.

Κτηματολόγιο

Στους στόχους που τίθενται είναι ‘η ολοκλήρωση του κτηματολογίου έως το 2021 και το νέο θεσμικό πλαίσιο για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Φορολογική πολιτική

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε στην επόμενη τετραετία να γίνει μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ήδη από το 2020, η οποία θα φτάσει στο 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες. Επίσης, μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου φορολογίας εισοδήματος στο 20%, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα. Θα εφαρμοστεί επίσης μείωση φόρου εισοδήματος σε μόνιμους κατοίκους νησιών σε έως 3.100 κατοίκους και μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές. Ο Συντελεστής ΦΠΑ θα μειωθεί από το 13% στο 11%, θα αυξηθεί ο συντελεστής αποσβέσεων στο 150% και θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή με συνέχιση της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων. Πρόκειται για προτάσεις που σημειοθετούν πολιτική ενίσχυσης του αναδιεμητικού μοντέλου, με όφελος και προς τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, που σήκωσαν υψηλό βάρος από τα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης Βενιζέλου-Παπαδήμου.

Υγεία-Εκπαίδευση

Προσλήψεις 10.000 γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού την περίοδο 2019 – 2022. Διορισμοί 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, με τους πρώτους 4.500 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση εντός του 2019. 10.000 νέες θέσεις ερευνητών έως το 2021, ενώ οι δαπάνες για την υγεία θα ανέλθουν στο 6% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας και για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Αύξηση της εθνικής σύνταξης , αύξηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κατά 11% και αύξηση στις 30.000 ευρώ το εισοδηματικό όριο για τετραμελή οικογένεια και όλα τα παιδιά θα μπαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αναμφίβολα μέτρα προς την ενίσχυση της υγείας και των έμψυχων εκπαιδευτικών υποδομών της χώρας.

Συμπέρασμα

Οι προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται σε σημαντική αντίθεση με εκείνες άλλων κομμάτων για μείωση του κράτους και πέρασμα των δημόσιων υποδομών σε ιδιωτικά χέρια.

  •  
    122
    Shares
  •  
  •  
  • 122
  •