Με «αστερίσκους» η έκθεση των Θεσμών για την Ελλάδα

Σήμερα ανακοινώθηκε η έκθεση των Θεσμών για την ελληνική οικονομία, η οποία επισκιάζεται από τις παροχές που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην έκθεση:«Η Ελλάδα μπήκε «με σύνεση» στη μεταμνημονιακή περίοδο από τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο  η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, και ορισμένα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι «συνεπή» και δεν διασφαλίζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ενέχουν «κινδύνους» για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. Οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο έρχονται σε αντίθεση με ένα σημαντικό μέτρο που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ αφήνουν αμετάβλητο τον πολύ υψηλό βασικό συντελεστή 24% και αυξάνουν περαιτέρω το χάσμα στον ΦΠΑ, που είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε.» επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η 13η σύνταξη και οι αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των συντάξεων χηρείας αλλάζουν εν μέρει μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2012 και το 2016 αντιστοίχως, θα αυξήσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, που είναι ήδη η υψηλότερη στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ, και έρχονται σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019».

Ακόμη και στα 6 δισ. ευρώ μπορεί να ανέλθει το κόστος της παροχολογίας Τσίπρα τη διετία 2019 – 2020 εκτιμά η Κομισιόν, αποκαλύπτοντας σε ειδικό πίνακα το μεγάλο «χάσμα» στις θέσεις κυβέρνησης και Βρυξελλών. Μόνο για το τρέχον έτος το κόστος υπολογίζεται, με βάση την έκθεση της Επιτροπής, έως και 1,9 δις ευρώ.

Στην έκθεσή της για την Ελλάδα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα υπολογίζεται από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ το κόστος των παροχών μόνο για το 2019 και από 1,2% έως 1,6% του ΑΕΠ το κόστος για το 2020. Και τούτο όταν η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι θα στοιχίσουν μόνο 0,6% του ΑΕΠ ετησίως.

Οι θεσμοί αναφέρουν «για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες δόσεις) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν περιορισμένες μόνο προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών…».

Πηγή:zougla.gr

 

  •  
    8
    Shares
  •  
  •  
  • 8
  •