Μάνος Χατζηδάκης: Θα διατηρηθεί το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Η αναγωγή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και η άμεση προκήρυξη Εθνικών εκλογών, δεν άφησε πολλά περιθώρια σκέψης στην Αγορά. Η εκδήλωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος ήταν συστηματική, έντονη και συνεχής σε ομόλογα και μετοχές όλη την διάρκεια της εβδομάδας προεξοφλώντας ισχυρά το ενδεχόμενο επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας με αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Το αποτέλεσμα αυτής της ετυμηγορίας αποτυπώθηκε σε αποδόσεις και τζίρο. Μέσα σε μια εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης πέτυχε απόδοση 13,42%, την καλύτερη σε εβδομαδιαία βάση από το 16,03% της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε πριν το διάγγελμα του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2015. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό έτους, θετικός για πέμπτο συνεχόμενο μήνα (Μάιος +7,37%) φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί την περίοδο Φεβρουαρίου–Αυγούστου 2017, ενώ η χρονιά βρίσκεται στο 35,4% επίδοση που είναι η καλύτερη φέτος στον κόσμο, και η καλύτερη σε πεντάμηνο για το ΧΑ από το 2000 και μετά. Η επίδοση αυτή συνοδεύτηκε με την καλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές από τον Δεκέμβριο του 2015. Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε με άνεση το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ φθάνοντας τα 111 εκατ. ευρώ που ήταν η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τον Μάιο. Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν εισροές ύψους 14,9 εκατ. ευρώ σε μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού, ενώ παρατηρείται σημαντική ενεργοποίηση κωδικών και χαρτοφυλακίων που έχουν θεσμικό αποτύπωμα και μακράς διάρκειας επενδυτικό ορίζοντα. Την ίδια στιγμή το δεκαετές ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας πέφτει για πρώτη φορά στην ιστορία του κάτω από το επίπεδο απόδοσης του 3%.

Εκ νέου οι τράπεζες στο επίκεντρο

Ο χρονισμός των γεγονότων θεωρείται ιδανικός από πολλές απόψεις. Οι τράπεζες βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι για τις σκοπούμενες πράξεις στα μη εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκια τους, αλλά γιατί πλέον υπάρχει η πεποίθηση ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών θα δώσει ώθηση στην καθαυτή οργανική τους επίδοση. Αν στις αξιολογήσεις του Αυγούστου (Fitch 2/8, Moody’s 23/8) υπάρξει νέα διατύπωση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και της προοπτικής, δεν αποκλείεται το Φθινόπωρο να ξεκινήσουν με ευνοϊκότερους όρους προσπάθειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, είτε με μετοχικό κεφάλαιο, είτε με ομολογιακές εκδόσεις που θα εξαλείψουν το ρίσκο του απαιτητικού τεστ αντοχής (AQR) που έρχεται τον Ιούλιο του 2020. Παράλληλα υπάρχει ισχυρή αίσθηση ότι η κινητικότητα στα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων και της ανάθεσης έργων θα επιταχυνθεί δίνοντας περισσότερη ώθηση στην οικονομία, τα έσοδα και την απασχόληση.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά υπέρ ενός σεναρίου με αξιόλογο ανοδικό περιθώριο. Η διάσπαση και παραμονή των 790 μονάδων έβγαλε τον Γενικό Δείκτη σε μια ζώνη τιμών, που η έλλειψη πρόσφατων σημαντικών ιστορικών κορυφών δημιουργεί προϋποθέσεις για άνοδο τουλάχιστον έως τις 890 μονάδες. Ενδιάμεσα η περιοχή των 850 μονάδων αποτελεί την μοναδική πιθανή ζώνη αντίστασης, η οποία όμως με βάση τις αναλογίες της πτώσης που έχει προηγηθεί από τις 890 έως τις 593 μονάδες θεωρείται μικρής σημασίας. Η εκκίνηση της Αγοράς στο πρόσφατο ράλι τιμών έρχεται από συσσώρευση, τα δε ημερήσια σώματα έχουν κλεισίματα στο υψηλό – ή κοντά στο υψηλό- ημέρας υποδηλώνοντας ότι η δυναμική παραμένει ακόμα ισχυρή παρά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που παρατηρήθηκαν ενδοσυνεδριακά κατά την διάρκεια της εβδομάδας, και πιο έντονα κάπως την Παρασκευή. Αναμενόμενα ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών έχοντας όμως ενεργοποιήσει διαδοχικά σήματα αγορών από MACD, και κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Το έως τώρα εύρος της διόρθωσης ήταν εξαιρετικά περιορισμένο για το μέγεθος της ανόδου που έχει προηγηθεί, ενδεχομένως το όριο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βάση πλέον είναι οι 800 μονάδες. Οι αγοραστές επομένως έχουν τάση, τζίρο και δυναμική με το μέρος τους. Η συνέχιση της ανόδου έχει τις πιθανότητες με το μέρος της την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται μια πιθανή επιβράδυνση στην δυναμική που θα αποφόρτιζε κάπως τους δείκτες και θα ολοκλήρωνε το κλείδωμα κάποιων βραχυπρόθεσμων κερδών.

Η εβδομάδα που έρχεται

Την Δευτέρα πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Aegean Air και της Τράπεζα Πειραιώς με το ενδιαφέρον στην δεύτερη να επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις που αφορούν τα κόκκινα δάνεια της μονάδας RBU. Την ίδια ημέρα η μετοχή της Aegean θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 0.6 ευρώ ανά μετοχή. Την Τετάρτη είναι η σειρά του ΟΠΑΠ να ανακοινώσει τρίμηνο, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένες η τακτική δημοπρασία εντόκων 26 εβδομάδων και οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Motor oil και Τέρνα Ενεργειακή. Τέλος την προσεχή Τρίτη (4/6) η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις προκαταρκτικές προβλέψεις για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
    17
    Shares
  •  
  •  
  • 17
  •