Με θετικά μηνύματα και προσοχή σε ορισμένες μετοχές ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκληρώθηκε η τελευταία εβδομάδα του Μαίου, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 830,24 μονάδες με άνοδο 1,46%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 13,42%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 150,8 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 57 έκλεισαν ανοδικά, 53 πτωτικά, και 81 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί έως και 1%, καταγράφοντας χαμηλό στις 807 μονάδες, κυρίως λόγω των σημαντικών πιέσεων που δέχονται τα ξένα χρηματιστήρια μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλλει δασμούς 5% στα εισαγόμενα προϊόντα από το Μεξικό, στα μέσα της διαπραγμάτευσης το αρνητικό κλίμα άρχισε σταδιακά να αλλάζει.

Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του δεύτερου μισού της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, καθώς και σε αυτή της ΔΕΗ. Το αρνητικό πρόσημο για τον γενικό δείκτη άλλαξε σε θετικό, με τα κέρδη του να φθάνουν πάνω από το 1%, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 830,41 μονάδες.

Ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από την τελευταία εβδομάδα του Μαίου, καθώς ο γενικός δείκτης κατάφερε να βγει από την πλευρική κίνηση του τελευταίου μήνα, ενώ το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς. Σε υπεραγορασμένα επίπεδα ολοκλήρωσαν οι μετοχές των Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνικής, Eurobank, LAMDA Development, και Τράπεζα Πειραιώς, αυξάνοντας στις επόμενες συνεδριάσεις τις πιθανότητες διόρθωσης, ενώ στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης έκλεισε η μετοχή της Motor Oil.

Ιδιαίτερα θετικό για τον γενικό δείκτη στο εβδομαδιαίο γράφημα, είναι το γεγονός ότι έκλεισε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, πραγματοποιώντας για τρίτη διαδοχική εβδομάδα όγκο μεγαλύτερο του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 857 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 726 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην συμπεριφορά του την επόμενη εβδομάδα, καθώς ολοκλήρωσε στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, κάτι που είχε να συμβεί από τις 29 Ιανουαρίου του 2018.

Το θετικό κλίμα που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό θετικά και την αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,781% με άνοδο 0,28%, και της δεκαετίας στο 2,898% με πτώση 0,21%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •