Μάνος Χατζηδάκης: Ποιοι κλάδοι αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της μετεκλογικής περιόδου;

Η πρώτη προεκλογική περίοδος της χρονιάς έφθασε στο τέλος της, και η Αγορά αναμένει να τιμολογήσει το αποτέλεσμα που θα προκύψει το βράδυ της Κυριακής. Η ως τώρα πορεία της Αγοράς συνδέθηκε με την καλή εικόνα που παρουσιάζουν από την αρχή της χρονιάς τα spreads δανεισμού της χώρας, με την συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού, και την δυναμική της τετραετίας που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα που θα καταφέρει να έχει αυτοδύναμη παρουσία στην Βουλή. Σε αυτή την πορεία στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, ο κλάδος ο οποίος έχει διαχρονικά το ισχυρότερο αποτύπωμα διακυμάνσεων στις πολιτικές εξελίξεις. Η επόμενη ημέρα ανήκει στον τραπεζικό κλάδο, εκεί θα ενταθεί η τιμολόγηση των προσδοκιών για τις εθνικές εκλογές, ενώ σε δεύτερο πλάνο θα μπουν μετοχές που η επιχειρηματική στρατηγική εμπεριέχει τον πολιτικό παράγοντα (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ) ή βρίσκονται στο μεταίχμιο κομβικών επιχειρηματικών εξελίξεων που συναρτώνται από κανονιστικές αποφάσεις και νομοθεσία (Lamda Development, Κατασκευές κλπ). Οι κλάδοι και οι εταιρίες που αναφέρθηκαν θα βρεθούν στο επίκεντρο της μετεκλογικής, αλλά ταυτόχρονα νέας προεκλογικής φάσης στην οποία θα εισέλθει η Αγορά από την Δευτέρα.

Ο θετικός αντίκτυπος του MSCI

Οι μεγάλες εντολές στις μετοχές του MSCI θύμισαν την εβδομάδα που πέρασε πόσο σημαντική είναι η προσθήκη μιας Αγοράς σε διεθνείς δείκτες αναφοράς. Ο τζίρος στην λήξη της συνεδρίασης της περασμένης Τετάρτης, κατά την οποία η μετοχή της Eurobank προστέθηκε εκτάκτως στο δείκτη μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Grivalia, είναι ο υψηλότερος της χρονιάς (χωρίς πακέτα), και ο αμέσως υψηλότερος (255,4 εκατ. ευρώ) συναντάται πάλι σε ημερομηνία εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης δεικτών στο τέλος Νοεμβρίου 2018. Μόνο από την συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έτους αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. ευρώ, σχεδόν 4% σε σχέση με το μέσο όρο της χρονιάς. Η προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας την ερχόμενη Τρίτη, και οι μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές εισροές στις 14 μετοχές του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI, αναμένεται να κρατήσουν ακμαίο το συναλλακτικό ενδιαφέρον το οποίο ενισχύεται και από βραχυπρόθεσμες ευκαιριακές κινήσεις που ακολουθούν τις ακραίες κινήσεις στο διάστημα των ημερών που πραγματοποιούνται οι αναδιαρθρώσεις.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στα επίπεδα εκλογικής αναμονής, στα οποία είχε υποχωρήσει στο μέσον του μήνα. Η προσπάθεια επιστροφής πάνω από την ζώνη τιμών των 740 μονάδων δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι διακυμάνσεις των μετοχών που συγκροτούν τον MSCI και της Coca Cola κινήθηκαν αντίρροπα περιορίζοντας την δυναμική ανόδου που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη. Οι ταλαντωτές δεν μετέβαλαν δραματικά την εικόνα τους, παραμένουν σε ζώνες ουδετερότητας αποφορτίζοντας περαιτέρω την ταχύτητα της πτώσης. Η ζώνη των 710 μονάδων παραμένει η κύριο περιοχή στήριξης του Γενικού Δείκτη, με αρκετές πλέον δυνάμεις να συσσωρεύονται μεταξύ 710 και 730 μονάδων αναμένοντας την διαφυγή προς κάποια κατεύθυνση. Η κίνηση εξόδου από το οριζόντιο κανάλι τιμών του Μαΐου θα έχει έντονο χαρακτήρα, και θα δώσει άμεσα τουλάχιστον 50 μονάδες κίνησης προς την κατεύθυνση που θα σπάσει η συσσώρευση. Ανοδικά οι 780 μονάδες παραμένουν η κυριότερη αντίσταση, ενώ προς τα κάτω οι 680 μονάδες –από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών- θα επιβραδύνουν μια ενδεχόμενη γρήγορη πτωτική κίνηση. Ο Γενικός Δείκτης αν και έχει σταθεροποιηθεί μετά την γρήγορη πτώση από το τέλος Απριλίου βρίσκεται στην απόλυτη ουδετερότητα από πλευράς τάσης.

Η εβδομάδα που έρχεται

O Μάιος ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή, με κύριο γεγονός την αναδιάρθρωση του δείκτη της Morgan Stanley το απόγευμα της Τρίτης. Υπενθυμίζεται ότι στον βασικό δείκτη προστίθεται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η στάθμιση του συνόλου των ελληνικών μετοχών θα μειωθεί μετά την προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας, και την αύξηση της στάθμισης της Κίνας. Από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας Alpha Bank και Eurobank να ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 30 Μαΐου μετά την λήξη της συνεδρίασης. Νωρίτερα στις 28/5 θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου η Motor oil με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να λαμβάνει χώρα μια ημέρα μετά. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένες οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Aegean Air (29/5) και Ελληνικά Χρηματιστήρια (30/5). Επισημαίνεται τέλος ότι την Δευτέρα οι Αγορές του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης θα παραμείνουν κλειστές.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
    23
    Shares
  •  
  •  
  • 23
  •