Σε σημαντικές αποκαλύψεις για την Ελλάδα προβαίνει το ΔΝΤ σε νέα του έκθεση

Σε σημαντικές αποκαλύψεις προβαίνει το ΔΝΤ  στην απολογιστική του έκθεση για τα προγράμματα διάσωσης σε όλο τον κόσμο, και κυρίως για την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι κατά την περίοδο 2011-2012 αποπλήρωσε ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονταν στο μεγαλύτερο μέρος τους στην κατοχή ευρωπαϊκών τραπεζών. Η δανειοδότηση της Ελλάδας με 30 δισ. ευρώ έγινε χωρίς την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι το οποίο αντίκειται στο καταστατικό του, υπό τον φόβο «ντόμινο» στην Ευρώπη, εφευρίσκοντας τον όρο της «συστημικής εξαίρεσης», που είχε την έννοια ότι η κρίση στην Ελλάδα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση της Ευρωζώνης. Με αυτό το πρόσχημα το Ταμείο μπόρεσε να αφήσει «απ’ έξω» το ζήτημα της βιωσιμότητας, με αποτέλεσμα τελικά να καθυστερήσει – μοιραία – η αναγκαία αναδιάρθρωση.

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι σκληροί όροι της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν η αιτία για την καταστροφή της κοινωνικής πολιτικής και των προοπτικών ανάπτυξης. Ακόμη, κάνει λόγο για υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη που είχε αναφέρει για πρώτη φορά το 2011 και παραδέχεται επί της ουσίας ότι οι εν λόγω προβλέψεις οδήγησαν στην υποτίμηση του αποτελέσματος της δημοσιονομικής προσαρμογής τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην πορεία του χρέους. Τέλος, για το θέμα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο Οργανισμός παραδέχεται ότι οι δράσεις του αντί να συνδράμουν στη μείωση των κόκκινων δανείων φαίνεται ότι επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα, με συνέπεια σε μια σειρά από χώρες, όπως Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, να αυξηθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή:zougla.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •