Τι ανησυχητικό προέκυψε από την σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 726,51 μονάδες με κέρδη 0,50%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65,6 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 46,86 εκατ. ευρώ, λόγω του πακέτου των 400.000 ομολόγων της HOUSEMARKET αξίας 41,92 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 53 κινήθηκαν ανοδικά, 39 πτωτικά, και 101 παρέμειναν αμετάβλητες.

Επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον επικράτησε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο οδήγησε στο πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης τον γενικό δείκτη στο υψηλό των 733,59 μονάδων. Στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα τα κέρδη για τον γενικό δείκτη να διαγραφούν, φθάνοντας έως το χαμηλό των 721,93 μονάδων, όπου στην τελευταία ώρα η «αφύπνιση» των αγοραστών επανέφερε σε θετικό έδαφος τον γενικό δείκτη, παραμένοντας με θετικό πρόσημο έως και το τέλος.

Η στάση αναμονής των επενδυτών έγινε εμφανής και σήμερα, καθώς παρά το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στο πρώτο μισό της συνεδρίασης σε επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης κυρίως κεφαλαιοποίησης, στο δεύτερο μισό η κατοχύρωση κερδών κυριάρχησε, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του γενικού δείκτη.

Έντονο προβληματισμό, από τεχνικής πλευράς, δημιουργεί η για δεύτερη διαδοχική μέρα παραμονή του γενικού δείκτη κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, κάνοντας την αυριανή συνεδρίαση ιδιαίτερα κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη πορεία του γενικού δείκτη. Το θετικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αυξάνει τις πιθανότητες για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης και αύριο, όπου πιθανών ο γενικός δείκτης να βρεθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 756 μονάδες, και η στήριξη στις 713 μονάδες.

Σε κρίσιμα τεχνικά σημεία ολοκλήρωσε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 598,57 μονάδες με κέρδη 0,73%, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται πολύ κοντά στην δημιουργία «χρυσού σταυρού», κάτι που εάν πραγματοποιηθεί θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες για ένα νέο ανοδικό κύκλο στις τραπεζικές μετοχές. Το σήμα πώλησης διατηρήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 667 μονάδες, και η στήριξη στις 572 μονάδες.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος διατηρεί την τιμή στόχο για την μετοχή της ΕΧΑΕ στα 4,7 ευρώ, καθώς και την σύσταση σε neutral.

Στην αγορά ομολόγων, πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τους μακροπρόθεσμους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 2,27% με πτώση 0,13%, και της δεκαετίας στο 3,468% με οριακές απώλειες 0,09%.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

  •  
    18
    Shares
  •  
  •  
  • 18
  •