Σε κομβικό σημείο βρίσκεται πλέον η βραχυπρόθεσμη πορεία του ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 724,65 μονάδες με απώλειες 1,54%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,2 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 7,65 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 31 κινήθηκαν ανοδικά, 69 πτωτικά, και 93 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επηρεάστηκε κυρίως από τις ρευστοποιήσεις που επικρατούν στα διεθνή χρηματιστήρια, ελέω των νέων δασμών που απειλεί να βάλει ο Αμερικανός Πρόεδρος στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε σήμερα, μεγάλες πιέσεις ασκήθηκαν μόνο στις μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς και ΕΧΑΕ, κλείνοντας με απώλειες 8,52% στα 1,406 ευρώ και 5,02% στα 4,07 ευρώ αντιστοίχως. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά σχετικά επίπεδα, αποκαλύπτοντας την πρόθεση αρκετών επενδυτών να τηρήσουν στάση αναμονής, εκμεταλλευόμενοι ίσως καλύτερες τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ολοκλήρωσε σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την στήριξη να βρίσκεται στα 1,1914 ευρώ.

Σε ακόμη όμως πιο κρίσιμα επίπεδα, ολοκλήρωσε η μετοχή της ΕΧΑΕ, καθώς έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με τις επόμενες δύο συνεδριάσεις να κρίνονται κρίσιμες για την μεσοπρόθεσμη πορεία της μετοχής, με την στήριξη να βρίσκεται στα 3,7781 ευρώ.

Ο γενικός δείκτης, ολοκλήρωσε έπειτα από δύο συνεδριάσεις εκ νέου κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, παραμένοντας κάτω από αυτούς των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 756 μονάδες, και η στήριξη στις 705 μονάδες.

Ισχυρή στήριξη δείχνει να βρίσκει ο τραπεζικός δείκτης στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, 580 μονάδες, ολοκληρώνοντας όμως σήμερα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 667 μονάδες.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος διατηρεί την τιμή στόχο των 10,3 ευρώ για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς και την σύσταση σε αγορά.

Σε νέα έκθεση της η Deutsche Bank, διατηρεί την τιμή στόχο για την μετοχή της Εθνικής στα 2,10 ευρώ και την σύσταση σε buy, για την μετοχή της Alpha Bank την τιμή στόχο των 1,90 ευρώ και την σύσταση σε buy, ενώ για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς τα 1,50 ευρώ και την σύσταση σε hold.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων,  με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 2,439% άνοδο 0,45%, και για την δεκαετία στο 3,56% με οριακή πτώση 0,08%.

Στα κυριότερα εταιρικά νέα:

Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (εφεξής η «Εταιρεία») ενημερώνει ότι η συγγενής της εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ υπέγραψε στις 9 Μαΐου 2019 με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανειακή σύμβαση ύψους 178 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, του μεγαλύτερη νησιού της χώρας. Το δάνειο της ΕΤΕπ, εικοσαετούς διάρκειας, θα χρηματοδοτήσει το 50% του εκτιμώμενου κόστους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης που αποτελείται από δυο υποθαλάσσια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 150 kV, μεταξύ της χερσονήσου του Μαλέα στην Πελοπόννησο και του Κόλπου του Κισσάμου στην Κρήτη. Το έργο αναμένεται να ηλεκτριστεί εντός του 2020. Η νέα διασύνδεση μετά την ηλέκτριση της αναμένεται να καλύψει το 34-40% της ζήτησης για ρεύμα στην Κρήτη, να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις περιόδους αιχμής και υψηλής εποχιακής ζήτησης. Επιπλέον, θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των κλάδων αιολικής ενέργειας και υβριδικής ανανεώσιμης ενέργειας στη Κρήτη, επιτρέποντας την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού του νησιού για την παραγωγή καθαρής ενέργειας για την υπόλοιπη χώρα.

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ. (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA) ανακοινώνει ότι η θυγατρική  της εταιρεία METKA EGN υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με την εταιρεία Eni Tunisia B.V. με αντικείμενο τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) ενός καινοτόμου, υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πετρελαϊκή εγκατάσταση ADAM στην Περιφέρεια Ταταουίν της Τυνησίας. Το έργο, ένα από τα πρώτα στο είδος του παγκοσμίως, θα λειτουργεί εκτός δικτύου και περιλαμβάνει την εγκατάσταση 5 MW ηλιακής ενέργειας, καθώς και σύστημα μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας, ενώ θα αξιοποιηθούν συνδυαστικά και με τους υφιστάμενους αεριοστρόβιλους. Η παραγόμενη ενέργεια του υβριδικού αυτού συστήματος θα καταναλώνεται επί τόπου στις ιδιοκαταναλώσεις της πετρελαϊκής εγκατάστασης της Εni, ώστε να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση φυσικού αερίου στην παραγωγή και κατά συνέπεια αποφυγή εκπομπών 6.500 τόνων CO2 / έτος. Με αυτό το έργο, η METKA EGN συνεργάζεται με την Eni για πρώτη φορά, υποστηρίζοντάς την ταυτόχρονα στην προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα των δραστηριοτήτων της παγκοσμίως, μέσω της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η εκτέλεση του έργου έχει ήδη ξεκινήσει και βάσει σύμβασης θα διαρκέσει 8 μήνες, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια η METKA EGN θα παρέχει υπηρεσίες για τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

  •  
    40
    Shares
  •  
  •  
  • 40
  •