Με δυσάρεστα μηνύματα ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες 4,95% ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 736,01 μονάδες με κέρδη 1,01%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,55 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων στα 1,26 εκατ. ευρώ, ενώ 75 κινήθηκαν ανοδικά, 35 πτωτικά, και 83 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε θετικό έδαφος, η σημερινή άνοδος μπορεί να χαρακτηριστεί ως τεχνική, εξαιτίας των πιέσεων που ασκήθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Παρά το θετικό πρόσημο, ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να διατηρηθεί κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 743,25 μονάδων, μιας και στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης επικράτησαν ρευστοποιήσεις σε αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως, στην μετοχή της Εθνικής, καθώς και στις μετοχές των Ιντραλότ, και Άβακα από την μεσαία κεφαλαιοποίηση. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,04 ευρώ με κέρδη 8,51%, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,4415 ευρώ, δημιουργώντας «χρυσό σταυρό», με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, ειδικά στην περίπτωση που διατηρηθεί στις επόμενες δύο συνεδριάσεις. Προσπάθεια να βγει από το πτωτικό κανάλι επιχείρησε σήμερα η μετοχή της Ιντραλότ, η οποία έκλεισε στα 0,428 ευρώ με κέρδη 6,07%, διατηρώντας το σήμα πώλησης, και με την αντίσταση να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 0,4782 ευρώ. Τέλος, η μετοχή του Άβακα έκλεισε στα 0,4495 ευρώ με άνοδο 4,53%, με ιδιαίτερα όμως χαμηλό όγκο σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση, παραμένοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,5147 ευρώ.

Αρνητική ήταν η εβδομάδα για τον γενικό δείκτη, καθώς πέραν του αρνητικού προσήμου που σημείωσε, ολοκλήρωσε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 786 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 624 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, μόλις το 12% των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς, έναντι 64% της προηγούμενης εβδομάδας, με την μετοχή της Εθνικής να είναι η μόνη από τις τραπεζικές μετοχές που έκλεισε σήμερα με σήμα αγοράς, ενώ η μετοχή του Τιτάνα ολοκλήρωσε κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης.

Η Morgan Stanley αναβάθμισε τις μετοχές των Εθνικής και Eurobank σε overweight από equalweight προηγουμένως, θέτοντας την τιμή στόχο για την πρώτη στα 3,10 ευρώ, και για την δεύτερη στα 1 ευρώ, ενώ υποβάθμισε τις μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank σε underweight από equalweight, θέτοντας τιμή στόχο για την μετοχή της Πειραιώς τα 1,3 ευρώ, και για την Alpha Bank τα 1,2 ευρώ.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 2,437% με άνοδο 0,58%, και της δεκαετίας στο 3,514% με άνοδο 0,29%.

Στα κυριότερα εταιρικά νέα:

Η CRETA FARMS, στα πλαίσια της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, όπως αυτή απορρέει από τα άρθρα 4.1.3.6, 4.1.3.10 και 4.8 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σε απάντηση των από 08.05.2019 ερωτημάτων του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού και έγγραφου Τύπου, γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

 • Στις 06.05.2019 έλαβε χώρα Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας στο οποίο αποφασίστηκε η ανασυγκρότηση των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως αυτές ανακοινώθηκαν στο από 09.05.2019 Δελτίο Τύπου της Εταιρίας.

 • Αναφορικά με τα δημοσιεύματα του Τύπου περί μεταβολών στην κατάσταση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρίας, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση των Τραπεζών προς την Εταιρία.

Η Εταιρία στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της θα προβεί σε νεότερες ανακοινώσεις, μόλις έχει στη διάθεσή της σχετική επίσημη ενημέρωση από τις Τράπεζες.

Η Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοινώνει ότι προέβη στη σύναψη σύμβασης για την έκδοση ενός κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου επταετούς διάρκειας και ποσού έως €200 εκατ. Το δάνειο θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τον όμιλο της AlphaBank. Η νέα αυτή χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Πανγαία καθώς και για την εξόφληση ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού της ΠΑΝΓΑΙΑ υπολοίπου €50 εκατ..

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 •  
  28
  Shares
 •  
 •  
 • 28
 •