Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θα επιβραδυνθεί η γαλλική οικονομία το 2019

Η γαλλική οικονομία θα αποδυναμωθεί φέτος, έπειτα από μήνες αναταραχών στους δρόμους του Παρισιού από τα «κίτρινα γιλέκα», σύμφωνα με νέα πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η γαλλική οικονομία μαστίζεται από τις επιπτώσεις των πολύμηνων διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με την βία να είναι συχνό φαινόμενο, έπειτα από την αύξηση του κόστους στα καύσιμα. Η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο, και γρήγορα εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη αντίδραση ενάντια της οικονομικής ανισότητας.

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron υποσχέθηκε τον προηγούμενο μήνα να δράσει στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ανακοινώνοντας φορολογικές περικοπές, υψηλότερες συντάξεις, και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ανταποκρινόμενη στην οργή, ο κ. Macron υποσχέθηκε περικοπές ύψους 5 δισ. ευρώ στον φόρο εισοδήματος για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Αλλά τα σχέδιά του δεν εμπόδιζαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέψει την επιβράδυνση της γαλλικής οικονομίας για το 2019, με τις Βρυξέλλες να εκτιμούν ότι η οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,3% για φέτος. Στην πρόβλεψή της, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι προσωρινά στοιχεία όπως οι κοινωνικές διαμαρτυρίες είχαν επιζήμια αποτελέσματα στην εγχώρια ζήτηση το 2018.

Πηγή:express.co.uk

  •  
    17
    Shares
  •  
  •  
  • 17
  •