Τι τρομακτικό αποκαλύπτει η ανάλυση των ισολογισμών της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της Αμερικάνικης Fed;

Της Κατερίνας Πάντα.

Ενα γράφημα, χίλες λέξεις. Οι Ισολογισμοί της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚT) και της αντίστοιχης Αμερικάνικης (FED), που μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την πραγματική ανάπτυξη και οικονομική ασφάλεια μεταξύ της Ευρωπαϊκής νομισματικής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Τι δείχνει η σύγκριση

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ συνεχίζει να ταξιδεύει αμέριμνος σε επίπεδα στρατόσφαιρας φουσκώνοντας στο 40,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, με την ίδια την ΕΚΤ ν’ αγοράζει ότι περπατάει, πετάει και κολυμπάει για να κρατήσει μια ψευδώς “βιώσιμη” εικόνα χωρών, επιχειρήσεων και τραπεζών, με νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης TLTRO’s προ των πυλών και πιθανόν ένα νέο QE, όσο το ευρώ χάνει συνεχώς έδαφος σε ισοτιμία έναντι του δολαρίου.

Η Ευρωζώνη τρέχει με ανύπαρκτη ανάπτυξη των 3 τελευταίων τριμήνων από 0,1%-0,4% του ΑΕΠ.

Οι ΗΠΑ τρέχουν με πραγματική εντυπωσιακή για προηγμένη οικονομία ανάπτυξη 3,2% του ΑΕΠ.
Αντίθετα με την ΕΚΤ, ο ισολογισμός της Αμερικανικής FED ξεφουσκώνει σταδιακά και προσγειώνεται στο 18.5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Που σημαίνει ότι η Αμερικάνικη FED μόλις τόσο χρηματοδοτεί την οικονομία της, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που πάνω από το 40% του ΑΕΠ της χρηματοδοτείται από την ΕΚΤ, είτε αυτό αφορά κράτη, είτε τράπεζες και επιχειρήσεις. Ειδικά δε για τις τελευταίες, ουδείς γνωρίζει επακριβώς την αξιολόγηση τους, την οικονομική τους βιωσιμότητα & ποιά είναι η πραγματική αξία των ομολόγων τους.

Ανάπτυξη χωρίς την ‘τρόμπα’ της ΕΚΤ

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, που θα βρίσκονταν η πραγματική ανάπτυξη της Ευρωζώνης & που τα επιτόκια δανεισμού των χωρών μελών, αν δεν υπήρχε αυτή η επιπλέον χρηματοδότηση.

Το ύψος των επιτοκίων που θα της πρόσφεραν οι επενδυτές χωρίς την ΕΚΤ – συνεχίζει να ανακυκλώνει το ληξιπρόθεσμο χρέος των χωρών που έχει αγοράσει στα πλαίσια ποσών του QE που έληξε- θα ήταν δυσβάστακτο για πολλές χώρες με αποτέλεσμα τα χρέη τους να εκτοξευτούν.

Το whatever it takes του Draghi συνεχίζει να δουλεύει προστατεύοντας την Ευρωζώνη από νέο πιθανό “σκάσιμο” οικονομίας.
Η Ευρωζώνη ΔΕΝ έχει δείξει ακόμη σημάδια ανάκαμψης παρά τους άπειρους ορούς ρευστότητας της ΕΚΤ.

Συμπέρασμα

Το ευρώ είναι νόμισμα κανενός. Και η ΕΚΤ δρώντας ως πυροσβέστης των φοβικών – κοντόφθαλμων πλην όμως λίαν ωφελιμιστικών γερμανικών οικονομικών πολιτικών -εως πρότινος τουλάχιστον, γιατί τώρα κρίνοντας από την αναιμική γερμανική ανάπτυξη των τελευταίων τριμήνων δείχνει να το βρίσκει και η ίδια μπροστά της-, είναι καταδικασμένη για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα να κρατάει την μάνικα πυρόσβεσης.

Δυστυχώς ως κεντρική τράπεζα κανενός, εξήντλησε την αυστηρότητα της σ’ ένα κράτος που χρειάζονταν περισσότερο απ’ όλα τ’ άλλα την στήριξή της, φαινόμενο παγκόσμιας πρώτης.

Την Ελλάδα.

Είναι πολλά τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης που από καιρό έπρεπε να αντιμετωπισθούν αν θέλει να επιβιώσει υγιώς….γιατί ίσως είναι καταδικασμένη να επιβιώσει.

Η διαφορά είναι: όρθια η μόνιμα στο κρεβάτι του Προκρούστη;

Κατερίνα Πάντα, Οικονομολόγος.

Τίτλοι: new-economy.gr

new-economy.gr

  •  
    223
    Shares
  •  
  •  
  • 223
  •  

One thought on “Τι τρομακτικό αποκαλύπτει η ανάλυση των ισολογισμών της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της Αμερικάνικης Fed;

Comments are closed.