Σε BB αναβάθμισε ο οίκος DBRS το αξιόχρεο της Ελλάδας

Ο καναδικός οίκος DBRS προέβη στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα από B (high) , σε BB (low), αλλάζοντας το outlook από θετικό σε σταθερό.

Σύμφωνα με τον DBRS, η αναβάθμιση αντανακλά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης Ενισχυμένης Εποπτείας, παράλληλα με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές. Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αναβάθμιση της Ελλάδας, είναι η συνεχιζόμενη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, η συμμόρφωση με το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας, η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων και η συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών

Ο DBRS προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,3% φέτος, από 1,9% το 2018, αναμένοντας ο δημοσιονομικός στόχος για το 2018 να ξεπεραστεί. Η απόφαση για αλλαγή του trend από θετικό σε σταθερό, αντανακλά την πιθανότητα η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών (NPEs).

Τέλος, ο DBRS σημειώνει ότι παρά την πρόοδο, οι προκλήσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας παραμένουν, προειδοποιώντας για το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) Παράλληλα, αναφέρεται πως ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση τους, καθώς θέτει πιο αυστηρά κριτήρια από ότι το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Η προσήλωση στην ατζέντα των δομικών μεταρρυθμίσεων μετριάζει τους κινδύνους για τη δημοσιονομική προοπτική και προφυλάσσει την Ελλάδα από πιθανά δημοσιονομικά σοκ.

Πηγή:newsit.gr

  •  
    36
    Shares
  •  
  •  
  • 36
  •