Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής λόγω κακοδιαχείρισης

Σήμερα το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παρέδωσε ιδιοχείρως την παραίτηση του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ταξιδεύοντας από τις ΗΠΑ στο Φανάρι.

Αιτία της καθυστερημένης αυτής παραίτησης, ήταν δημοσιοποίηση της κακοδιαχείρισης που παρατηρήθηκε για την ανέγερση στο Σημείο Μηδέν της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Το αρχικό κόστος ανέγερσης υπολογίστηκε σε 25 εκατ. δολάρια, για να φθάσει στο ποσό των 80 εκατ. δολαρίων.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου:

Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαΐου 2019, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Γέροντα Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον, ὁ ὁποῖος ἐνημέρωσεν Αὐτόν ἐπί διαφόρων θεμάτων τῆς κατ΄αὐτόν θεοσώστου Ἐπαρχίας.​

Ἐν συνεχείᾳ ἡ Α.Σεβασμιότης ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ὑπέβαλε γραπτῶς τήν παραίτησίν του ἐκ τοῦ θρόνου τῆς ἥν ἐπί εἰκοσαετίαν θεοφιλῶς ἐποίμανεν Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, τήν ὁποίαν ὁ Πατριάρχης θά φέρῃ ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου κατά τήν συνεδρίαν αὐτῆς τῆς προσεχοῦς Πέμπτης, 9ης Μαΐου.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Έπειτα από οικονομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της καθυστέρησης ανέγερσης του ναού, αποκάλυψε ότι 5 εκατ. δολάρια τα οποία προορίζονταν για το χτίσιμο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, είχαν χρησιμοποιηθεί από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, προκειμένου να καλύψει τρέχοντα έξοδα της.

«Σκληρή» είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο γνωστός Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης:

Έχω συμμετάσχει στα εκκλησιαστικά πράγματα σε όλη μου την ζωή.

Ως ιερόπαιδας, ως δωρητής σε αμέτρητες εκκλησίες, διακονίες και ιδρύματα, ως σύμβουλος, ως αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ως μετέχων στην ζωή της Αρχιεπισκοπής μας.

Υπηρέτησα και τους δύο Αρχιεπισκόπους πριν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και δεν έχω δει ποτέ χειρότερη κρίση από αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα. Απώλεια Αξιοπιστίας.

Δυστυχώς, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος διατηρεί την θέση του εις βάρος της Εκκλησίας.

Εχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να μπει ένα τέλος στην κρίση ηγεσίας της Εκκλησίας και διαχείρισης. Η οικονομική κακοδιαχείριση που έχει συμβεί είναι αδικαιολόγητη.

Ο Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν πρέπει να είναι το διαμάντι στην κορώνα μας. Αντίθετα είμαστε εθνική ντροπή.

Η Αρχιεπισκοπή έχει κακοδιαχειριστεί κεφάλαια, συντάξεις ιερέων και ένας Θεός ξέρει τι άλλο!

H Σχολή είναι σε κίνδυνο να κλείσει, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος αρνείται να παραιτηθεί, λέγοντας ότι θέλει να διορθώσει τα προβλήματα. Αλλά είναι αυτός ο οποίος ήταν επικεφαλής όταν αυτά τα προβλήματα συνέβησαν εξ αρχής!

Οταν σκέφτομαι τους αείμνηστους φίλους μου, Νικόλα Μπούρα (Nicholas Bouras) και Μιχάλη Τζαχάρη (Michael Jaharis) και πώς υποστήριξαν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, και πώς οι θυσίες τους σπαταλήθηκαν από έναν συνδυασμό απειρίας και υπερηφάνειας, νιώθω ντροπιασμένος που αυτό επετράπη να συνεχιστεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι 90 χρόνων και ό,τι καλό έκανε, τώρα ακυρώνεται από την άρνησή του να αποδεχθεί την ευθύνη και την επιθυμία του για την θέση και την δόξα, αλλά δεν υπάρχει δόξα στην αποτυχία.

Ολοι εμείς, κλήρος και λαϊκοί μαζί, είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία της Εκκλησίας μας.

Προσωπικώς γνωρίζω πολλούς που είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να βγουν εμπρός και να διορθώσουν τα προβλήματα.

Αλλά θα βγούμε εμπρός προ των ευθυνών μας όταν ο Αρχιεπίσκοπος αποδεχθεί την δική του ευθύνη για την κακή κατάσταση στην οποία είμαστε και παραιτηθεί.

Ακόμη και ο παραιτηθείς Πάπας Βενέδικτος είπε ότι ήταν ‘καθήκον’ του να αποσυρθεί από την Παποσύνη.

Σεβασμιώτατε, είναι καιρός να συνταξιοδοτηθείτε, κι αυτό πρέπει να γίνει πριν την Κληρικολαϊκή Συνέλευση.

Ας έχουμε ένα Νέο Ξεκίνημα για την Εκκλησία μας στην Αμερική την 4η Ιουλίου.

Τζον Κατσιματίδης
Πρώην αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου

Πηγή:zougla.gr

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •