Έντονες δυσαρέσκειες προκαλεί η απόρριψη των F-35 από την Γερμανία

Η απόφαση της Γερμανίας να εγκαταλείψει το μαχητικό αεροσκάφος stealth F-35, προκάλεσε έντονες δυσαρέσκειες, στο πλαίσιο αναβάθμισης των πολεμικών της αεροσκαφών.

Η Lockheed Martin, η κατασκευάστρια του F-35, χαρακτήρισε την κίνηση ως ένα “ανάδρομο βήμα”, και προειδοποίησε ότι η ικανότητα της χώρας να λειτουργήσει στο ίδιο επίπεδο με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ θα διακυβευόταν. Η Γερμανία αναμένεται να επιλέξει είτε το αεροσκάφος Eurofighter, είτε το αεροσκάφος F/A-18 της Boeing, ώστε να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο των Tornado. Οι υπουργοί Άμυνας θα λάβουν την τελική απόφαση, αφού εξετάσουν λεπτομερώς τις πληροφορίες από την Boeing και την Airbus σχετικά με το αεροσκάφος, το οποίο πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρει αμερικανικά πυρηνικά όπλα, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας έναντι του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση της Γερμανίας θεωρήθηκε μεγάλη αποτυχία για την Lockheed, τον κορυφαίο κατασκευαστή όπλων των ΗΠΑ, ο οποίος ελπίζει να προωθήσει τα F-35 σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου.

Ο αντιπρόεδρος της Lockheed Jonathan Hoyle, δήλωσε ότι η αποτυχία του Βερολίνου να επιλέξει το F-35 έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των συμμάχων, κάνοντας την ερώτηση: “Τι σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;” Ο κ. Hoyle είπε ότι πολλοί πρεσβευτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη γερμανική απόφαση.

Πηγή:express.co.uk

  •  
  •  
  •  
  •  
  •