Οι Φιλιππίνες ανεβάζουν το στρατιωτικό «θερμόμετρο» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Αυξήθηκε και πάλι η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με φόντο την αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς η ασφάλεια των Φιλιππίνων κινδυνεύει, προκαλώντας “υποχρεώσεις αμοιβαίας άμυνας”.

Οι Φιλιππίνες κινδυνεύουν, καθώς βρίσκεται κοντά στο νησί Johnson South Reef του νησιωτικού συμπλέγματος Spratly, το οποίο ισχυρίζονται ότι ανήκει σε αυτούς. Ωστόσο, το Johnson South Reef υποτίθεται ότι είναι εφοδιασμένο με κινεζικά όπλα και σύστημα πυραυλικής άμυνας. Οι Φιλιππίνες (οι οποίες γειτνιάζουν με τα νησιά Spratly) είναι διαχρονικός σύμμαχος των ΗΠΑ, έχοντας όμως προσελκύσει την Κίνα για νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε ότι εάν η Κίνα επιτεθεί στις Φιλιππίνες θα “προκαλέσει αμοιβαίες αμυντικές υποχρεώσεις” οι οποίες περιγράφονται λεπτομερώς στο άρθρο 4 της Συνθήκης Αμοιβαίας Άμυνας μεταξύ ΗΠΑ και Φιλιππίνων. Σύμφωνα με τον εκδότη του πολιτικού περιοδικού Anders Corr, δήλωσε ότι το Johnson South Reef βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων, αναφέροντας ότι:«Η Κίνα παρέχει προνομιακή πρόσβαση στους δικούς της ψαράδες, ενώ οι ψαράδες των Φιλιππίνων ωθούνται συνεχώς».

Πηγή:express.co.uk

  •  
  •  
  •  
  •  
  •