Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας στην πρωτοβουλία Belt and Road

Θετικά συμπεράσματα προκύπτουν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, καθώς συμμετείχε στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative).

Στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Xi Jinping και τον πρωθυπουργό της Κίνας Li Keqiang, αλλά και με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang, συζητήθηκε (σύμφωνα με πληροφορίες) η ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Η απόφαση της Κίνας να ανοίξει ακόμη περισσότερο την εγχώρια αγορά της, κυρίως στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ευνοεί και τις ελληνικές εξαγωγές στην ασιατική χώρα, καθώς στο προσεχές διάστημα αναμένεται να εξαχθούν προϊόντα όπως ο κρόκος Κοζάνης, και κεράσια.

Στην συνάντηση του ο Κινέζος πρόεδρος με τον πρωθυπουργό, τόνισε μεταξύ άλλων την ευγνωμοσύνη του για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις ευρω-κινεζικές σχέσεις, καθώς και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε μνημόνιο για την Πρωτοβουλία “Belt and Road”, γεγονός που λειτούργησε ενθαρρυντικά και για άλλες χώρες. Ο στόχος της πρωτοβουλίας BRI συμπίπτει με τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακός κόμβος logistics και μεταφορών, διεθνούς σημασίας. Η σημασία της χώρας σας για την περιοχή ενισχύεται σημαντικά.

Πηγή:zougla.gr

  •  
    16
    Shares
  •  
  •  
  • 16
  •