Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η συγχώνευση Deutsche Bank-Commerzbank

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας, η Deutsche Bank και η Commerzbank, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στα σχέδιά τους για συγχώνευση, μια συμφωνία που θα δημιουργούσε την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης. Οι συνομιλίες οδηγήθηκαν στο «κενό», καθώς οι κίνδυνοι και το κόστος ήταν υπερβολικά μεγάλα.

Ορισμένοι αναλυτές αμφισβήτησαν τη λογική μιας συγχώνευσης, λόγω του ότι θα δημιουργούσε απλώς μια μεγαλύτερη τράπεζα με τα ίδια προβλήματα. Η πιθανή σύμπραξη, αντιτίθεται επίσης στα συνδικάτα που φοβούνται 30.000 απώλειες θέσεων εργασίας, δημιουργώντας ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών και των ρυθμιστικών αρχών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz, άσκησαν πιέσεις ώστε να δημιουργήσουν έναν εθνικό τραπεζικό πρωταθλητή, τερματίζοντας έτσι τις απορίες για το μέλλον των τραπεζών.

Οι δύο τράπεζες δήλωσαν σήμερα, ότι μια συμφωνία δεν θα είχε δημιουργήσει επαρκή οφέλη για την αντιστάθμιση των κινδύνων και των δαπανών. Όμως, οι επενδυτές αμφισβητούν ότι οι δύο τράπεζες μπορούν να «προχωρήσουν» μόνες τους για πολύ καιρό, υπό τις τρέχουσες στρατηγικές τους, δεδομένων των χαμηλών επιπέδων κερδοφορίας τους.

Η μετοχή της Deutsche Bank στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε στα 7,52 ευρώ με απώλειες 1,27%, και της Commerzbank στα 7,65 ευρώ με πτώση 1,78%.

Πηγή:theguardian.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •