Με «προειδοποιητικά μηνύματα» ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε μια υποτονική συνεδρίαση (λόγω των αργιών του Πάσχα) ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακά κέρδη 0,01%, στις 772,74 μονάδες, ολοκληρώνοντας με εβδομαδιαίες απώλειες 0,73%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 820.993 ευρώ πραγματοποιήθηκαν μέσω πακέτων.

Παρά τις μικρές πιέσεις που δέχθηκε ο γενικός δείκτης τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, όπου και κατέγραψε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 769,78 μονάδες, στη συνέχεια κατάφερε να διαγράψει τις απώλειες του και να βρεθεί σε θετικό έδαφος, έως και το υψηλό των 776,13 μονάδων, χωρίς όμως να καταφέρει να διατηρηθεί κοντά στα υψηλά ημέρας, με το κλίμα να παραμένει υποτονικό καθ’όλη την διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Μπορεί η χρηματιστηριακή εβδομάδα να ήταν μικρή (μόλις τρεις συνεδριάσεις), από αυτήν όμως προέκυψαν ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα. Πρώτον, η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν η πρώτη αρνητική μετά από τέσσερις διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, κάτι το οποίο είχε να συμβεί από τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους, και δεύτερον, ο γενικός δείκτης κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, ενισχύοντας την ανοδική τάση που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους.

Από τις μετοχές του δείκτη FTSE-25, το 76% αυτών ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς, έναντι 96% την προηγούμενη εβδομάδα, με τις τραπεζικές μετοχές να διατηρούν το ανοδικό τους σήμα. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με αυτές των ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, και Τέρνα Ενεργειακής να κλείνουν πάνω από το όριο αυτής.

Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 5,85%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε αυτή της ΔΕΗ με 25,75%.

Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πραγματοποίησε η μετοχή του Κέκρωπα με 6,79%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε αυτή της Ιντραλότ με 11,29%.

Στο εβδομαδιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να διευρύνει στις πέντε εβδομάδες το ανοδικό του σερί, παραμένοντας όμως πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, και κοντά στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα. Η αντίσταση βρίσκεται στις 786 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 624 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για την πλειοψηφία των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 2,22% με άνοδο 0,27%, και της δεκαετίας στο 3,302% αμετάβλητη.

Στα κυριότερα εταιρικά νέα

Για την ορθή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού με αφορμή σχετικό δημοσίευμα και τηλεοπτική αναφορά, η ΔΕΗ Α.Ε. διευκρινίζει  ότι δεν υφίσταται κανένα σχέδιο πώλησης μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδιωτικοποίησής του, ή εφαρμογής του μοντέλου του ΑΔΜΗΕ όπως αναφέρεται, ούτε έγινε καμία παρόμοια συζήτηση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •