Θα παραμείνει αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Μια ανοδική τάση κρίνεται από τις διορθώσεις της. Και στις φάσεις των πολυαναμενόμενων κατοχυρώσεων κερδών η αγορά όχι μόνο έδειξε χαρακτήρα διατηρώντας τα κεκτημένα, αλλά δημιούργησε και… εκνευρισμό σε όσους περίμεναν καλύτερα σημεία εισόδου στερώντας τους μια τέτοια δυνατότητα. Η συγκυρία εξελίσσεται ιδανικά για τα χαρτοφυλάκια που είναι τοποθετημένα στην Ελληνική Αγορά, καθώς η ανοδική κίνηση φαίνεται να υποστηρίζεται και από εξωτερικές εισροές ενόψει των αναδιαρθρώσεων των δεικτών που ακολουθούν τον Μάιο. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τις προσθήκες και τις εισροές που αναμένονται, είναι πολύ πιθανό η Ελληνική Αγορά να παραμείνει και τον Μάιο σε θετικό έδαφος παρά τους 4 θετικούς μήνες που έχουν προηγηθεί ή τις όποιες αναταράξεις προκύψουν από τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Παραμένει το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο

Με αρωγό και το ήσυχο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια οι επενδυτές ανακαλύπτουν νέες περιπτώσεις που έχουν ενδιαφέρον (Λιμάνια, Πληροφορική) ή κινούνται πιο συντηρητικά συμπιέζοντας τις αποδόσεις των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων τα οποία έχουν κερδίσει μέρος από το ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι οι μισές σχεδόν από τις λίγες φετινές εισροές στα μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού, πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε. Την ίδια στιγμή η ρευστότητα από κερδισμένες θέσεις δεν βγαίνει από την Αγορά, ακολουθώντας ένα ιδιότυπο «rotation» που πλέον εμπλέκει περισσότερους τίτλους κάνοντας πιο μαζική την ένταση της ανόδου. Οι αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει ένα μέρος των προοπτικών του 2019 δεν θεωρούνται όμως στην πλειοψηφία τους ώριμες ώστε να ξεκινήσει μια εκτεταμένη διόρθωση βάση μεγεθών. Σε αυτό έχουν παίξει το ρόλο τους και τα μερίσματα τα οποία δικαιολογούν το κόστος ευκαιρίας σε πολλές δεικτοβαρείς περιπτώσεις.

Η τεχνική εικόνα του ΓΔ

Ο Γενικός Δείκτης αν και παραμένει υπεραγορασμένος, έχει εθιστεί την επίτευξη συνεχόμενων ετήσιων υψηλών τιμών. Θα ανέμενε κανείς η εβδομάδα να είναι πιο υποτονική δεδομένης της εποχικότητας που είθισται να παρουσιάζει η περίοδος του καθολικού Πάσχα, ωστόσο οι αγοραστές παραμένουν σε στενή επαφή με το μόνιτορ επεμβαίνοντας σε καίρια σημεία πριν το τέλος κάθε συνεδρίασης. Με αργό αλλά σταθερό βήμα η εβδομάδα έκλεισε θετική, συμπληρώνοντας ένα σερί τεσσάρων ανοδικών εβδομάδων, έχοντας μπει στον πυρήνα των αντιστάσεων που μεσολαβούν από τις 750 έως τις 800 μονάδες. Αν και θα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο η Αγορά να παραμείνει αδιόρθωτη, και την επόμενη εβδομάδα δεδομένης της πληθωριστικής κατάστασης των ταλαντωτών, η στάση των αγοραστών δείχνει αποφασιστική περιορίζοντας την εικόνα αδυναμίας σε πλάγιες κινήσεις ή συσσωρεύσεις. Η ζώνη μεταξύ 780 – 800 μονάδων αποτελεί πλέον το κυριότερο πεδίο αντίστασης της Αγοράς, με ισχυρό δυνητικό ανοδικό περιθώριο εφόσον κατακτηθούν οι 800 μονάδες.

Η εβδομάδα που έρχεται

Η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να έχει μόλις τρεις συνεδριάσεις είναι όμως ιδιαίτερα πυκνή σε ανακοινώσεις κερδοφορίας. Ξεκινώντας με ΔΕΗ (23/4 πριν την έναρξη της συνεδρίασης), Τράπεζα Αττικής, ΟΛΘ, Μevaco, Βογιατζογλου. Τζιρακιάν, Λούλη (23/4) συνεχίζοντας με MLS, Κρι – Κρι, Λαζαρίδης, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μπήτρος, Ευρωπαϊκή Πίστη (24/04) και τελειώνοντας με ΕΛΤΡΑΚ, Καραμολέγκο και Ακρίτα (25/4), η Μ. Εβδομάδα προσφέρεται περισσότερο για επιμέρους αναγνώσεις . Νωρίτερα την Μ. Δευτέρα το Ιασώ θα δημοσιεύσει πλήρεις λογιστικές καταστάσεις με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην πιθανότητα διανομής μερίσματος. Την Μ. Παρασκευή τέλος, η S&P θα δημοσιεύσει την έκθεση της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με τις εκτιμήσεις να προσδοκούν αναβάθμιση του αξιόχρεου κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •