Μελέτη σοκ αναφέρει ότι το 54% των Ευρωπαίων δεν έχουν εμπιστοσύνη στις Βρυξέλλες

Οι Ευρωπαίοι υποψήφιοι θα υποστούν σοκ στις ευρωπαϊκές εκλογές τον επόμενο μήνα, καθώς μια μελέτη αποκαλύπτει ότι πάνω από το ήμισυ του εκλογικού σώματος δεν έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων προειδοποίησε τους υποψήφιους βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου, ότι θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και 97 εκατομμύρια ψηφοφόρους να πείσουν πριν από τις εκλογές της 23ης και 26ης Μαΐου. Σύμφωνα με την μελέτη, το 54% των ψηφοφόρων δεν έχει «καμία πίστη στους πολιτικούς και τα πολιτικά συστήματα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ή «θα ήθελε να δει μια αποκατάσταση της εξουσίας από τις Βρυξέλλες». Ένας από τους συντάκτες της μελέτης, Susi Dennison, προειδοποίησε ότι η πολιτική της ΕΕ βρίσκεται σε μια “εξαιρετικά αβέβαιη στιγμή αποτυχίας του συστήματος”.

Το think tank συγκέντρωσε στοιχεία, μαζί με τους ερωτηθέντες YouGov, από 46.000 συμμετέχοντες σε 14 κράτη μέλη, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019, που αποτελούν το 80% των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαπιστώνοντας ότι το 57% των συμμετεχόντων είναι απίθανο να ψηφίσουν.

Οι συντάκτες της μελέτης δημιούργησαν τέσσερις πιθανές ομάδες ψηφοφόρων που θα πρέπει να στοχεύουν οι ευρωβουλευτές, προκειμένου να επιτύχουν στην ψηφοφορία – τους “πιστούς του συστήματος” υπέρ της ΕΕ, τους σκεπτικιστές “Gilet Jaunes”, τους “Ευρωπαίους αριστερούς” και οι “εθνικιστές ευρωσκεπτικιστές” κατά των Βρυξελλών.

Τόσο το «Gilet Jaunes» όσο και το «εθνικιστικό ευρωσκεπτικιστικό» αντιστοιχούν στο 54% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη δημοσίευση του think tank.

Μόνο το 24% των δυνητικών υποστηρικτών προέρχονται από το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο και «πιστεύουν ότι λειτουργούν βασικά τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά συστήματα».

Πηγή:express.co.uk

  •  
  •  
  •  
  •  
  •