Απόρρητη έκθεση εμπλέκει την Γαλλία στον πόλεμο της Υεμένης

Μυστική έκθεση της γαλλικής κυβέρνησης που περιγράφει λεπτομερώς την εκτεταμένη χρήση των γαλλικών όπλων από την Σαουδική Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένης, έχει διαρρεύσει στον Τύπο. Είναι η τελευταία έκθεση, για το πώς τα δυτικά έθνη έχουν παράσχει τα εργαλεία για την προώθηση της σύγκρουσης, η οποία έχει εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Με δεδομένο τον λακωνικό τίτλο “Υεμένη: Κατάσταση Ασφαλείας”, η εξαιρετικά διαβαθμισμένη έκθεση χρονολογείται από τις 25 Σεπτεμβρίου 2018 και εκπονήθηκε από τη Γαλλική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών για μια συνάντηση του γαλλικού “περιορισμένου συμβουλίου” που περιλαμβάνει τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, τον Υπουργό των Ενόπλων Δυνάμεων Florence Parly, και τον Υπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων Jean-Yves Le Drian, ανέφερε η Intercept. Είχε διαρρεύσει στο γαλλικό οργανισμό ειδησεογραφικών ερευνών Disclosure, και δημοσιεύθηκε ολόκληρη τη Δευτέρα από τις Intercept, Disclose και τέσσερις άλλες γαλλικές οργανώσεις μέσων ενημέρωσης.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης στο γαλλικό ραδιόφωνο τον Ιανουάριο, ότι δεν είχε «καμία γνώση σχετικά με το εάν τα γαλλικά όπλα χρησιμοποιούνται απευθείας στην Υεμένη, και ότι πρόσφατα δεν πωλήσαμε όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διένεξης της Υεμένης».

Πηγή:sputniknews.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •