Μεγάλη Αντισυστημική και εναλλακτική καρπαζιά απο την Φινλανδία, δίνει το ρυθμό για τις Ευρωεκλογές!

Οι Φινλανδοί, όπως δείχνουν οι σημερινές βουλευτικές, (αποτελέσματα στο 99% των εκλογικών κέντρων) γυρίζουν την πλάτη στα συστημικά κόμματα της λιτότητας ,  της φοροκαρπαζιάς και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών!

Επειδή η χώρα έχει το αναλογικό σύστημα D’Hondt, που μοιάζει με απλή αναλογική, δεν οδηγεί σε διπολισμό.

Η χώρα έχει παραδοσιακά κυβερνηθεί επί δεκαετίες από το Φιλοευρωπαικό συντηρητικό κομμα ‘Εθνικης Συμμαχίας’ , και το ‘Κεντρώο κόμμα’ .

Οι δύο μεγάλοι φιλοευρωπαιστές είναι οι δύο μεγάλοι χαμένοι

Το Κεντρώο Κομμα, ειναι Κεντρώο κομμα πού ενω εχει υποστηρίξει τελικά ΕΥΡΩ, έχει δύο τάσεις, παραδοσιακά έχει την πλειοψηφία του (2/3) φιλοευρωπαική με το υπόλοιπο 1/3 αντιευρωπαιστές που υποστηρίζουν την αποκέντρωση.

Το κόμμα αυτό (Κεντρώο Κόμμα) από πρώτο, κατέληξε σήμερα Τέταρτο σε δύναμη χάνοντας το 1/3 των ψήφων του.

Πήρε τώρα μόλις 13,9% (από 21,1% που είχε) παίρνοντας μόνο 31 έδρες (είχε 49). Εχασε δηλαδή 7,2% και 18 έδρες!

Το Φιλοευρωπαικό συντηρητικό κομμα ‘Εθνικης Συμμαχίας’, έπισης έχασε έδαφος.

Εχασε τη δεύτερη θέση και πλέον είναι τρίτο σε δύναμη παίρνοντας 16,9% (ειχε 18,2%), παίρνοντας 37 έδρες.

Οι κερδισμένοι

Το αντισυστημικό-αντιευρωπαικό κόμμα ‘Οι Φινλανδοί’ πήρε 17,6% παίρνοντας 39 έδρες και κερδίζοντας την δεύτερη Θέση (είχε την τρίτη). Το κομμα είναι ο μεγάλος πολέμιος  απέναντι στην ΕΕ.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Φινλανδών πήρε 17,7% (+1,2%, είχε 16,5%), βγήκε πρώτο και πήρε 40 έδρες, δηλαδή κέρδισε 6 επιπλέον έδρες (είχε 34). Το κόμμα έχει σταθεί εναντι στην Ευρωλιτότητα και φοροκαρπαζιά.

Η ‘Αριστερή Συμμαχία’ πήρε 8,2% (+1,1%) και 16 εδρες (+4 εδρες, είχε 12). Είναι κόμμα με καθαρη κατεύθυνση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και Ευρωσκεπτικιστικό.

Η ‘Πρασινη Ηγεσία’ κέρδισε 11,5%( +3%) και κέρδισε 20 βουλευτές (+5 έδρες, είχε 15). Αν και το κόμμα έχει ατζέντα κατά της λιτότητας, σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ώς αντισυστημικό σε άλλα θέματα.

Το ‘Κόμμα Σουηδών’, πήρε 4,5% κερδίζοντας 10 έδρες (+1 έδρα, είχε 9 εδρες)