Για ποια μετοχή η υπομονή αποτελεί αρετή και υπόσχεται κέρδη;

Ικανοποιητική είναι μέχρι στιγμής η εικόνα των εισηγμένων εταιρειών που έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα για την χρήση του 2018, καθώς τόσο ο κύκλος εργασιών, όσο και η κερδοφορία για την πλειοψηφία αυτών εμφανίζονται αυξημένοι.

Μια από τις αρετές στο χρηματιστήριο είναι η υπομονή, καθώς η αγορά ή πώληση μιας μετοχής την κατάλληλη χρονική στιγμή αυξάνει τις πιθανότητες για κέρδος. Η επιλογή μιας μετοχής, μοιάζει σαν έναν τύπο σε ένα μπαρ που θέλει να την «πέσει» σε μια καλλίγραμμη γυναίκα (blue chip με χρηματιστηριακούς όρους). Η αξιολόγηση των δεδομένων εκείνη την στιγμή θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα, με την ψυχραιμία να αποτελεί βασικό παράγοντα. Η σωστή εκτίμηση της κατάστασης είναι αυτή που θα οδηγήσει στην επιτυχία ή αποτυχία.

Μια τέτοια περίπτωση, του τύπου στο μπαρ, αποτελεί και η επιλογή της μετοχής της QUEST Συμμετοχών, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την χρήση του 2018.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018

Πριν από λίγες μέρες η QUEST Συμμετοχών ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για την χρήση του 2018, σύμφωνα με τα οποία οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 14,03% έναντι του 2017, στα 497,6 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να υποχωρούν κατά 13,74% σε σχέση με πέρσι, στα 33,9 εκατ. ευρώ, και τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και μετά από τις μη ελέγχουσες συμμετοχές να ανέρχονται στα 18,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 193,75% σε σχέση με το 2017. Τέλος, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 1,5749 ευρώ από 0,5341 ευρώ πέρσι.

Αυτό όμως που προκαλεί θετική εντύπωση, είναι η πολιτική της εταιρείας όσο αφορά τον δανεισμό, καθώς ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του Ομίλου υποχώρησε στα 9,2 εκατ. ευρώ έναντι 17,8 εκατ. ευρώ το 2017, με τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό να υποχωρεί στα 28,2 εκατ. ευρώ από 34,5 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 25,7 εκατ. ευρώ έναντι -4,5 εκατ. ευρώ το 2017.

Η αποτίμηση της μετοχής της QUEST

Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα για την χρήση του 2018, το P/E για την μετοχή διαμορφώνεται στα 10,79 ευρώ (κλείσιμο 12/4), χαρακτηρίζοντας το σχετικά μικρό για μια εταιρεία του κλάδου τεχνολογίας, έχοντας μάλιστα επιτύχει το προηγούμενο έτος σημαντική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.

Η εσωτερική αξία της μετοχής διαμορφώνεται στο 11,77, με την τιμή προς εσωτερική αξία να ανέρχεται στο 1,44, κάνοντας την σχετικά ακριβή σε σχέση με την εσωτερική της αξία.

Η τεχνική εικόνα της μετοχής

Σε διόρθωση όμως συνηγορεί και η διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής της QUEST, καθώς όπως διακρίνουμε στο παρακάτω μακροχρόνιο γράφημα, η μετοχή διαπραγματεύεται πάνω από την υπεραγορασμένη ζώνη.

Η δημιουργία «χρυσού σταυρού» το Ιούνιο του 2018, επιβεβαιώνειε την ανοδική της πορεία, καθώς από τα 11,61 ευρώ ενισχύθηκε μέσα σε δέκα περίπου μήνες κατά 46%, ενώ από τις αρχές του έτους ενισχύεται κατά 26,87%, με την κεφαλαιοποίηση της να ανέρχεται στα 202,53 εκατ. ευρώ. Η αντίσταση βρίσκεται στα 17,55 ευρώ (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στα 13,2739 ευρώ (γραμμή ΓΔ). Ιδιαίτερα ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί η αύξηση του όγκου του μέσου όρου των τριάντα ημερών, καθώς στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις διαμορφώθηκε στα 7,6 χιλ. τεμάχια, έναντι 4,0 χιλ. τεμαχίων περίπου το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •