Καμπάνια κατά του Εμπορίου Όπλων:Να ακυρωθεί η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Οι βρετανικές πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία συμβάλλουν στη “χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο”, όπου εκτιμάται ότι 24 εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης έχουν απεγνωσμένη ανάγκη βοήθειας.

 

Υπάρχουν “συντριπτικές αποδείξεις” για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, όσο και από άλλες δυνάμεις στην Υεμένη, δήλωσαν στο δικαστήριο δικηγόροι για την Καμπάνια κατά του Εμπορίου Όπλων (CAAT). 

Η προσφυγή, κατά της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου τον Ιούλιο του 2017, ότι η χορήγηση άδειας εξαγωγής από την κυβέρνηση για την πώληση όπλων ήταν “νόμιμη”, ήρθε λίγες ημέρες μετά την είδηση ​​ενός αεροπλάνου που σκότωσε επτά τουλάχιστον ανθρώπους, τέσσερα από αυτά παιδιά, σε είσοδο νοσοκομείου. 

Ο τετραετής εμφύλιος πόλεμος της Υεμένης εκτιμάται ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 60.000 ανθρώπους – λόγω μαχών και πείνα – με τον πληθυσμό να εκτίθεται σε χολέρα. Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι αγωνίζεται να απελευθερώσει τη χώρα από τους αντάρτες του Houthi και να αποκαταστήσει την εξορισμένη κυβέρνηση. 

Δικηγόροι της CAAT, και άλλων ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπαν στην ακρόαση ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της να πουλήσει όπλα υπό το πρίσμα των πρόσφατων στοιχείων από τα Ηνωμένα Έθνη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή:theguardian.com

 

 

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •