Αποτελεί νέο κίνδυνο για την τουρκική οικονομία το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών;

Την Κυριακή που μας πέρασε στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν δημοτικές εκλογές, με το αποτέλεσμα να αποτελεί προειδοποιητικό «καμπανάκι» για τον Τούρκο πρόεδρο. Η ήττα στην Κωνσταντινούπολη, όπου από το 1994 έως και 2019 ο δήμαρχος της πόλης υποστηριζόταν από το κόμμα του Ερντογάν, αποτέλεσε την αφορμή για δυσμενή σχόλια του διεθνούς τύπου (κι όχι μόνο) κατά της τουρκικής οικονομίας. Πόσο όμως ευάλωτη γίνεται η τουρκική οικονομία, μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών;

Η κατάσταση σε πολιτικό επίπεδο

Η Τουρκία έχει προκαλέσει την μήνη του Αμερικανού προέδρου, με την απόφαση της να προχωρήσει στην παραγγελία του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως έχουν έτοιμο το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται τροπολογία ώστε το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας, να συντάξουν νέα έκθεση στην οποία θα γίνεται η περιγραφή τους είδους των αμερικανικών κυρώσεων, σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να ολοκληρώσει κανονικά τη διαδικασία παραλαβής του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στην περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να ολοκληρώσει την αγορά των S-400, θα ξεκινήσει έναν οικονομικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, δημιουργώντας δυσάρεστες καταστάσεις στην ήδη επιβαρυμένη της οικονομία.

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Τουρκίας ως προς το ΑΕΠ, ανέρχεται στο 28,3% (για το έτος 2017), με τον ρυθμό ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση να διαμορφώνεται στο -2,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, έναντι -1,6% του τρίτου τριμήνου του ιδίου έτους, αποτυπώνοντας την ύφεση της τουρκικής οικονομίας, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com

Ο δείκτης PMI μεταποίησης, διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 47,2 μονάδες, έναντι 46,4 μονάδων τον Φεβρουάριο, ως αποτέλεσμα της ύφεσης που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία (βλ. παρακάτω γράφημα).

Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com

Η ανεργία αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 13,5%, έναντι 12,3% τον προηγούμενο μήνα (βλ. γράφημα παρακάτω), ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας εμφάνισαν αύξηση, στα 135,5 δισ. δολάρια τον περασμένο Ιανουάριο, έναντι  130,4 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, καταρρίπτοντας τις εκτιμήσεις αρκετών διεθνών οίκων και αναλυτών για μείωση τους, στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα.

Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com

«Αδιαφορία» για λίρα και BIST 100

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, τόσο η τουρκική λίρα, όσο και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί.

Μετά το ιστορικό υψηλό έναντι του δολαρίου τον περασμένο Αύγουστο, με την ισοτιμία να φθάνει τα 6,86, η τουρκική λίρα δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τις πέντε λίρες ανά δολάριο. Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, αλλά κι εν μέσω απειλών για κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε υψηλό στις 5,8413 λίρες ανά δολάριο, ενώ την 1η Απριλίου, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η ημερήσια διακύμανση της ήταν μεταξύ 5,7003-5,4178, διαπραγματευόμενη μετά τα μισά της συνεδρίασης κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης συνεχίζει να κλέβει την παράσταση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, καθώς τον Ιανουάριο του 2018 ο δείκτης BIST 100 (περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας) κατέγραψε ιστορικό υψηλό στις 120.845 μονάδες. Η υποχώρηση του εν λόγω δείκτη από τις 104.861 μονάδες όπου διαπραγματευόταν στις 13 Μαρτίου, στις 94.101 μονάδες την 1η Απριλίου, κλείνοντας μάλιστα με κέρδη 0,34%, αποτυπώνει περισσότερο την μεταβλητότητα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός μιας νέας πολιτικής κρίσης στην Τουρκία.

Πηγή γραφήματος:www.tradingeconomics.com

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η Τουρκία μπήκε ήδη στις χώρες όπου ΗΠΑ σκοπεύουν να «ανοίξουν» οικονομικό πόλεμο. Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, ίσως οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις τον Τούρκο πρόεδρο, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, βάζοντας σε νέες περιπέτειες την τουρκική οικονομία, η οποία ήδη διέρχεται από ύφεση.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Πηγές:

www.tradingeconomics.com

  •  
    49
    Shares
  •  
  •  
  • 49
  •