Το «βρώμικο μυστικό» των επενδύσεων σε ETF’s

Μια μέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο ένας μη αναγνωρισμένος trader, άντλησε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα tech fund που διαχειρίζεται η State Street Corp. Δύο ημέρες αργότερα ο trader έβγαλε ένα παρόμοιο ποσό.

Γιατί κάποιος θα έκανε ένα τόσο μεγάλο στοίχημα, πέντε φορές μεγαλύτερο από οποιαδήποτε προηγούμενη συναλλαγή στο fund, και στη συνέχεια θα το αντέστρεφε τόσο γρήγορα; Αποδεικνύεται ότι οι συναλλαγές όπως αυτές, δημιουργούν φοροαπαλλαγές και πραγματοποιούνται από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, με τη βοήθεια επενδυτικών τραπεζών.

Οι δικαιούχοι είναι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές σε ETF’s που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια. Τέτοιες συναλλαγές, με το παρατσούκλι “heartbeats”, ξεπερνούν τα 4 τρισεκ. δολάρια, ενώ το προηγούμενο έτος έγιναν περισσότερες από 500. Ένας διευθυντής του ΕΙΕΕ τις έχει ονομάσει το “βρώμικο μικρό μυστικό” του κλάδου.

Συνήθως, όταν πουλάτε μια μετοχή με κέρδος, οφείλεται να πληρώσετε φόρο επί των κερδών. Όμως, χάρη σε μια ιδιορρυθμία σε φορολογικό νόμο επί εποχής Nixon, τα funds μπορούν να αποφύγουν αυτόν τον φόρο αν χρησιμοποιούν το κέρδος από τις πωλήσεις για να πληρώσουν έναν αποχωρούντα επενδυτή αμοιβαίων κεφαλαίων. Ένας διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων, ζητά από μια «φιλική» τράπεζα να δημιουργήσει πρόσθετες αναλήψεις με γρήγορη άντληση assets μέσα και έξω.

Πηγή:bloomberg

  •  
  •  
  •  
  •  
  •