Ενίσχυση ‘πατριωτικών’ συνδυασμών, και προβάδισμα Νοτοπούλου, δείχνει μεγάλη δημοσκόπηση στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη διαδικτυακή δημοσκόπηση για την άποψη των Ελλήνων για τις Δημοτικές εκλογές για τον δήμο Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε για το new-economy.gr δείχνει μεγάλη ενίσχυση για τους ‘πατριωτικούς συνδυασμούς’, που παίρνουν πάνω από 35% των ψήφων και μεγάλο προβάδισμα του συνδυασμού της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 25/3-2019-28/3/2019.

Η δημοσκόπηση έχει ευρήματα διαφορετικά από εκείνα που έχουν γίνει σε δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει ‘κατά παραγγελία΄από συστημικά ΜΜΕ.

Τα αποτελέσματα έχουν σταθμιστεί, ώστε να αντικατοπτρίζουν, δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά.

Η  δημοσκόπηση δείχνει ότι ο συνδυασμός της Κατερίνας Νοτοπούλου συγκεντρώνει πάνω από 20%, συγκεκριμένα 21,1%, έχοντας σημαντικό προβάδισμα από άλλους συνδυασμούς. Η Κατερίνα Νοτοπούλου με σπουδές στην Ψυχολογία και μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες, αποτελεί ένα από τα νέα πρόσωπα στην πολιτική ζωή, αλλά με ενασχόληση στις δημοτικές από το 2014, καθώς εκπροσωπούσε την παράταξη ‘Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη’, ενώ επίσης διετέλεσε και υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης την περίοδο 2018-2019.

Ποιοι διεκδικούν την κούρσα στο δεύτερο γύρο

Δεύτερος σε δύναμη, με το εντυπωσιακό 14,3% είναι ο συνδυασμός του Γιάννη Κουριαννίδη. Το ποσοστό είναι εντυπωσιακό, καθώς ο συνδυασμός έχει κυριολεκτικά ‘θαφτεί’ από τα συστημικά ΜΜΕ Θεσσαλονίκης και Αθήνας και έχει έντονα αντισυστημικό και πατριωτικό λόγο.

Τρίτος, με 12,1% έρχεται ο συνδυασμός του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει διατελέσει βουλευτής, νομάρχης Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, και είναι ένα από τα σημαίνοντα στελέχη που προέρχονται από τη ΝΔ. Διακρίνεται για τις ρηξικέλευθες, αλλά και ρεαλιστικές και συχνά ευρύτατα αποδεκτές απόψεις, και επιρροή σε όλο το πολιτικό φάσμα από το Κέντρο ως τη Δεξιά και όχι μόνο.

Άλλοι υποψήφιοι

Τέταρτος με 9,4% έρχεται ο Νίκος Ταχιάος, ένα έμπειρο, πετυχημένο, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθεί ο συνδυασμός του Μιχάλη Τρεμόπουλου με 6,2%. Πρόκειται για σημαίνον στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, κίνησης με σοβαρή παρουσία επί 35 έτη στην Ελλάδα, που οργάνωσε την πρώτη εκστρατεία ενάντια στην κατασκευή της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, λόγω των επιπτώσεων που θα είχε στο περιαστικό δάσος της πόλης, γνωστό και ως Σέιχ-Σου, και αντιπρότεινε εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση του κυκλοφοριακού (τραμ, θαλάσσια συγκοινωνία, διευκόλυνση πεζών, ποδηλάτων κτλ). Έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής το 2009-2012 και είχε πλούσια δραστηριότητα. Όπως εύστοχα αναφέρει στην ιστοσελίδα του ‘δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη δημόσια θέση του για «δουλειές», ρουσφέτια ή εξυπηρετήσεις, δεν υπέκυψε ποτέ σε πιέσεις συμφερόντων ή κερδοσκόπων, και δεν δέχθηκε να λάβει το πολυτελές αυτοκίνητο ούτε αστυνομικό -οδηγό, που δικαιούνταν από την ελληνική Βουλή’.

Ακολουθεί με 5,4% ο συνδυασμός του Σπύρου Βούγια, με 5% ο συνδυασμός του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη και με 4,7% ο συνδυασμός του Σωτήρη Ζαριανόπουλου. Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης και με έντονη δράση ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής. Ο συνδυασμός του πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού, «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», συγκεντρώνει 4,5%.

Ο συνδυασμός του Βασίλη Μωυσίδη συγκέντρωσε, στη δημοσκόπηση 2,9%, ενώ ακολουθεί ο συνδυασμός του Κωνσταντίνου Ζέρβα, που έλαβε 2,6%. Ο Ιωάννης Νασιούλας έλαβε 1,6%, και ο Πέτρος Λεκάκης , πήρε 1%. Άλλοι Υποψήφιοι έλαβαν 8,5%.

Από πού προέρχονται οι ψήφοι των υποψηφίων και τι περιμένουν από αυτούς

Η έρευνα περιλαμβάνει το πολιτικό προφίλ των ψηφοφόρων και τη βασική προσδοκία τους από τους υποψήφιους. Η Κατερίνα Νοτοπούλου περιλαμβάνει ψηφοφόρους από τον χώρο του Κέντρου ως της Αριστεράς. Το 50% την επέλεξε με το κριτήριο επιλογής προσώπου, ενώ το 17% μόνο με κομματικά κριτήρια. Με προσωπικά κριτήρια επελέχθη κυρίως και ο Γιάννης Κουριαννίδης, όπως και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, με τη διαφορά ότι πολλοί ψηφοφόροι του δεύτερου τον ψήφισαν με κριτήριο τη δημιουργία κατασκευαστικών έργων και την διασφάλιση της Ασφάλειας της πόλης, τη μείωση του εγκλήματος. Οι ψηφοφόροι του κου Κουριαννίδη προέρχονται από τον χώρο του Κέντρου ως της Άκρας Δεξιάς, όπως και του κου Ψωμιάδη, ενώ εκείνοι του κου Ταχιάου αυτοπροσδιορίζονται κυρίως ως ‘Κεντροδεξιοί’.

Ποιοι εκλέγουν αντιπροσώπους στο Δημοτικό Συμβούλιο

Με βάση τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής που καθιερώθηκε, όλοι εκλέγουν αναλογικά αντιπροσώπους.

 

Ο συνδυασμός της Κατερίνας Νοτοπούλου εκλέγει 10 αντιπροσώπους από τους 49, ο Γιάννης Κουριαννίδης εκλέγει 7, ο  Παναγιώτης Ψωμιάδης 6, και ο Νίκος Ταχιάος 5 δημοτικούς συμβούλους. Από τους μικρότερους, σε επιρροή, συνδυασμούς, ο Βασίλης Μωυσίδης εκλέγει 1, ο  Γιώργος Ορφανός εκλέγει 2  συμβούλους, ενώ ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης εκλέγει 3, ο  Μιχάλης Τρεμόπουλος 3, και ο Σπύρος Βούγιας 3. Δύο συμβούλους εκλέγει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ενώ από έναν σύμβουλο εκλέγουν οι συνδυασμοί των Ιωάννη Νασιούλα , Κωνσταντίνου Ζέρβα και Πέτρου Λεκάκη. Άλλοι συνδυασμοί, που δεν περιλήφθησαν στη δημοσκόπηση αναμένεται να εκλέξουν 4 δημοτικούς συμβούλους. Αναμφίβολα, η ευρεία διασπορά ψήφων, θα υποχρεώσει σε συνεργασία διαφορετικούς συνδυασμούς, ανεξάρτητα του ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος

Πόση στατιστική σημασία έχει η δημοσκόπηση του New-economy.gr ;

Ως ενδεικτική των τάσεων, μπορεί να θεωρηθεί η διαδικτυακή δημοσκόπηση του new-economy.gr, καθώς παρότι έχει σταθμίσεις, για δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά, στηρίζεται σε απόψεις χρηστών διαδικτύου, που μπορεί να διαφέρουν λίγο από τους υπόλοιπους.

Συμπέρασμα

Καθώς οι ψηφοφόροι επιλέγουν κυρίως με προσωπικά κριτήρια, θα είναι δύσκολο ίσως να γίνουν σοβαρές μετακινήσεις ψήφου και είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιός θα εκλεγεί τελικά δήμαρχος. Όμως αναμφίβολα, έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι η επιλογή της Κατερίνας Νοτοπούλου αποτελεί , τουλάχιστον εκλογικά, μεγάλη έκπληξη, ενώ η ενίσχυση των ‘πατριωτικών΄συνδυασμών θα προσδώσει έναν ιδιαίτερο τόνο στις δημοτικές εκλογές, που είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από τη φιλοσοφία του απερχόμενου δημάρχου.

  •  
    6
    Shares
  •  
  •  
  • 6
  •