Συνάντηση Μακρόν-Ξι-Γιούνκερ-Μέρκελ στο Παρίσι

Ο Εμμανουήλ Μακρόν συναντήθηκε σήμερα με τον Κινέζο ομόλογό του, Ξι Τζίνπινγκ, μιλώντας για πολυμερή συνεργασία, και θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Γάλλος πρόεδρος πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τον Γερμανό καγκελάριο, την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, στο Παρίσι για τις συνομιλίες.

Η γαλλική κυβέρνηση το περιέγραψε ως “υψηλού επιπέδου συνάντηση για τις προκλήσεις της πολυμέρειας”. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παρουσία της Μέρκελ και του Juncker για την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου ήταν πρωτοφανής. Και οι τέσσερις ηγέτες τόνισαν την επιθυμία για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, αναγνωρίζοντας επίσης ότι ήταν ανταγωνιστές και υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον συνεχή συντονισμό της αλλαγής του κλίματος.

Ο Macron επιθυμεί να εμβαθύνει τους δεσμούς της ΕΕ με την Κίνα, δημιουργώντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού για το εμπόριο. Ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Xi για την υποστήριξή του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά παρότρυνε επίσης τον Κινέζο ομόλογό του να «σέβεται την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αξίες που μεταφέρει στον κόσμο».

Πηγή:guardian.com

 

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •