Τι σημαντικό προκύπτει για το ελληνικό χρηματιστήριο από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε;

Με απώλειες 1,35% ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 708,24 μονάδες. Οι απώλειες σε εβδομαδιαία βάση έφθασαν το 1,92%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 47,01 εκατ. ευρώ, και με την αξία των πακέτων στα 10,31 εκατ. ευρώ.

Παρά τις ήπιες διακυμάνσεις που επικράτησαν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να φθάνει το υψηλό των 723,0 μονάδων, η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Προς τα μέσα της διαπραγμάτευσης, τα αρνητικά στοιχεία για τον δείκτη PMI μεταποίησης στην ευρωζώνη, καθώς και στην Γερμανία (καταγράφοντας χαμηλό έξι περίπου ετών), πυροδότησαν εντολές πώλησης στο σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, συμπαρασύροντας και το ελληνικό.

Οι πιέσεις στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης αυξήθηκαν, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, έπειτα από έκθεση της HSBC, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν την κύρια πηγή ανησυχίας για την ελληνική οικονομία, Το ήδη επιβαρυμένο κλίμα, επιδείνωσε και έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο η Γερμανία δεν επιθυμεί την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθώς θέλει το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ως εγγυητής. Το κλίμα δεν διαφοροποιήθηκε ούτε την τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει στην δημοπρασία ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 707,33 μονάδες.

Οι πιέσεις ήταν ισχυρές στον τραπεζικό κλάδο, αποτυπώνοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και την πάγια τακτική των κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων (κυρίως θεσμικών), σε περιπτώσεις σημαντικών απωλειών, να ρευστοποιούν σε αναδυόμενες αγορές, ώστε να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες στις ανεπτυγμένες αγορές. Αυτό που προκύπτει από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, είναι ότι πλην τραπεζικού κλάδου, οι υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με τη πρόθεση των επενδυτών να είναι έκδηλη αναμένοντας καλύτερα επίπεδα τοποθετήσεων, κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό και από τους μειωμένους τζίρους, οι οποίοι θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά ώστε ο γενικός δείκτης να διεκδικήσει με αξιώσεις επίπεδα άνω των 750 μονάδων.

Από την στατιστική εικόνα της εβδομάδας που μας πέρασε, προέκυψε ότι το 68% των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς, συμπεριλαμβανομένου κι αυτών των Alpha Bank, Εθνικής, και Eurobank, έναντι 80% μια εβδομάδα πριν, χωρίς καμία μετοχή του δείκτη FTSE 25 να κλείνει σε υπεραγορασμένα ή υπερπουλημένα επίπεδα.

Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πραγματοποίησε η μετοχή της Βιοχάλκο με 5,97%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 1,55%. Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή της SPACE HELAAS με 7%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της MIG με 10,68%.

Από τους κλαδικούς δείκτες, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη κατέγραψε ο κλάδος ταξιδίων & αναψυχής με 2,80%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος με 7,96%.

Στο εβδομαδιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να πλησιάσει την αντίσταση των 735,0 μονάδων (γραμμή ΑΒ), με την στήριξη να βρίσκεται στις 621,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Στα θετικά, συμπεριλαμβάνεται η διατήρηση του γενικού δείκτη πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και πενήντα ημερών, καθώς το σήμα αγοράς, αυξάνοντας τις πιθανότητες για πλευρική κίνηση μεταξύ 700-750 μονάδων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 2,616% με πτώση 0,15%, κι αυτή της δεκαετίας στο 3,758% παραμένοντας αμετάβλητη.

Στα κυριότερα εταιρικά νέα:

Η Forthnet A.E. ανακοίνωσε, ότι σύμφωνα με τους όρους του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου,έκδοσης11.10.2016, η ημέρα προσδιορισμού των δικαιούχων τόκου για την 10ηπερίοδο εκτοκισμού του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου είναι η29.03.2019.Το ποσό των τόκων για την 10ηπερίοδο εκτοκισμού ανέρχεται στο ποσό των 134.993,96ευρώ, ήτοι ποσό 0,0007500000ευρώ ανά ομολογία, το οποίο έχει υπολογισθεί με ετήσιο επιτόκιο 1% (προ φόρων) και αντιστοιχεί σε179.991.941ομολογίεςεισαχθείσεςυπό διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Σταθερού Εισοδήματος της Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής, υπό τους όρους που περιγράφονται στην από 30.10.2018 Ανακοίνωση, για την απόκτηση μέσω της θυγατρικής της εταιρίας με την επωνυμία MEDIAMAX HOLDINGS LIMITED (*)οποία εδρεύει στην Κύπρο, κοινού ελέγχου επί των εταιρειών :

 • ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον τηλεοπτικό  σταθμό ALPHA),

 • ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 στην Αττική)  και  

 • ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 96,5 στην Θεσσαλονίκη).

Για την ολοκλήρωση των συναλλαγών και του μετοχικού μετασχηματισμού για τον από κοινού έλεγχο με την ALPHA MEDIA GROUP LIMITED και τον κ. Δημήτριο Κοντομηνά, των ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. και ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε., η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. εκταμίευσε το ποσό των Ευρώ 33 εκατ. (*) Αποκτήθηκε από την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. με την αρχική επωνυμία «SEILLA ENTERPRISES LIMITED» τον Οκτώβριο του 2018 και μετονομάστηκε σε «MEDIAMAX HOLDINGS LIMITED» τον Δεκέμβριο του 2018.

Η ΠΛΑΙΣΙΟ Computers Α.Ε.Β.Ε ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα χρήσης για το έτος 2018, σύμφωνα με τα οποία οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν στα € 309 εκ., αυξημένες σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό (+8,0%) και βελτίωση του μικτού κέρδους (+1,6%, στα €63,1 εκ.). Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα € 9,5 εκ. κυρίως λόγω κόστους έναρξης δύο καταστημάτων. Τα κέρδη πριν και μετά από τη φορολογία υποχώρησαν στα € 6,1 εκ. και € 3,9 εκ. αντίστοιχα. Τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπέρασαν τα € 40 εκ. παρά τη συρρίκνωση του δανεισμού. Η καθαρή ρευστότητα διαμορφώθηκε στα € 30 εκ.. Το προτεινόμενο μέρισμα είναι € 0,07 ανά μετοχή.

Η Βιοχάλκο ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα για την χρήση του 2018, σύμφωνα με τα οποία ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco για το 2018 ήταν 4.406 εκ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 18% έναντι 3.721 εκ. ευρώ το 2017, κατά κύριο λόγο ως αποτέλεσμα της αύξησης των όγκων πωλήσεων σε όλους τους βασικούς κλάδους. Το ενοποιημένο EBITDA αυξήθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση σε 332 εκ. ευρώ το 2018 (2017: 303 εκ. ευρώ), κυρίως λόγω των βελτιωμένων αποτελεσμάτων στους κλάδους αλουμινίου και σωλήνων χάλυβα. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν σε 102,5 εκ. ευρώ (2017: 110,4 εκ. ευρώ), λόγω των μειώσεων του πιστωτικού περιθωρίου που εφαρμόστηκαν σταδιακά σε όλες τις εταιρίες της Viohalco καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος της Viohalco για το έτος ανήλθαν σε 95,6 εκ. ευρώ έναντι 56,8 εκ. ευρώ το 2017. Τα ενοποιημένα κέρδη της περιόδου ανήλθαν σε 85,8 εκ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα από το 2017 (83,8 εκ. ευρώ) παρά τη σημαντική αύξηση των κερδών προ φόρου, λόγω της αναγνώρισης αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε σχέση με φορολογικές ζημιές εις νέον και λόγω των κανόνων περί υποκεφαλαιοδότησης το 2017.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 •  
  21
  Shares
 •  
 •  
 • 21
 •