Το ΚΚΕ καταψήφισε Τελωνειακή ένταξη, στρατιωτική ολοκλήρωση καί εθνική αναβάθμιση Τουρκίας. ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ-Ποτάμι υπέρ ένταξης Τουρκίας.

Σε δήλωσή της για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την Τουρκία η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πρόσφατα σημειώνει:

‘Συζητήθηκε και ψηφίστηκε η Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε σε αυτή με λευκό αναδεικνύοντας και με την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια το γεγονός ότι στην Έκθεση υπάρχουν θολά σημεία που γεννούν ερωτήματα σχετικά με “διμερείς διαφορές” και μη “διευθετηθείσες νομικές υποχρεώσεις” της Τουρκίας με “γειτονικές της χώρες”. Στις επιμέρους τροπολογίες ψήφισε κατά της αναγνώρισης της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και της συνεργασίας ΕΕ – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Καταψήφισε την τροπολογία για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ – Τουρκίας, όπως και αυτή για τη στήριξη “σε λύση του Κυπριακού” σύμφωνα με το “κεκτημένο της ΕΕ” και την τροπολογία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση τις συμφωνίες του Crans – Montana.

Τοποθετήθηκε με υπέρ στις τροπολογίες που εναντιώνονται στις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και το casus belli κατά της χώρας μας, όπως και για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων. Τοποθετήθηκε υπέρ της τροπολογίας για την κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και κάθε μονομερούς δικαιώματος επέμβασης και της ταχείας απόσυρσης όλων των δυνάμεων κατοχής.

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της κριτικής στην τουρκική κυβέρνηση για τη σκληρή καταπίεση και τις άγριες διώξεις σε βάρος του τουρκικού λαού, τη βάναυση καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ψήφισε υπέρ των τροπολογιών που κατατέθηκαν για να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ, οι οποίες όμως καταψηφίστηκαν. Κατόπιν στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το ΚΚΕ ψήφισε επίσης υπέρ. To ΚΚΕ, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει, τάσσεται ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τους ίδιους λόγους που τάχθηκε κατά της ένταξης της Ελλάδας και κάθε άλλης χώρας στο παρελθόν ή στο μέλλον στη λυκοσυμμαχία αυτή του κεφαλαίου. Η ένταξη της Τουρκίας – και κάθε χώρας – στην ΕΕ προσθέτει νέες αλυσίδες στο λαό της, επεκτείνει τη δράση και παρέμβαση της διακρατικής αυτής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.’

Η στάση των άλλων κομμάτων

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού καταψήφισαν την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (όπως άλλωστε έκαναν και με τη διακοπή τους) επικαλούμενοι, όπως είπε και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Σπυράκη, ότι “το συμφέρον της Ελλάδος είναι να διατηρήσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης στην Άγκυρα μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων“.

Εκνευρισμός της Τουρκίας

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, απάντησε με εκνευρισμό στο ψήφισμα θεωρώντας ότι ‘η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την Τουρκία πρέπει να είναι η ανάπτυξη των σχέσεων της αλληλεπίδρασης και του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. η Τουρκία αναμένει….το νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα σχηματιστεί μετά το τέλος των εκλογών… να υιοθετήσει μια ‘εποικοδομητική στάση’ στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ κατά την προσεχή περίοδο, θα λαμβάνει ικανοποιητικές και αντικειμενικές αποφάσεις και θα προωθεί την διαδικασία ολοκλήρωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ!’

Φυσικά, η ενίσχυση των αντισυστημικών δυνάμεων που αναμένεται να διακρίνει το νέο ευρωκοινοβούλιο, κάθε άλλο παρά φαίνεται ότι θα ταυτιστεί με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το στρατοκρατικό ρόλο της Τουρκίας.

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •