Γιατί και πώς η Ελλάδα, Κύπρος και Ανατολική Μεσόγειος αναβαθμίζονται και περνάνε σε εποχή ταχείας ανάπτυξης

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.

Όταν στην Ιερουσαλήμ στις 20 Μαρτίου η Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ έγινε Τετραμερής με την προσθήκη των ΗΠΑ άρχισαν να καταλαβαίνουν και οι πιό δύσπιστοι ότι μιά μεγάλη ιστορική ευκαιρία εμφανίστηκε για Ελλάδα και Κύπρο. Εξίσου ιστορική είναι η συμμαχία του Ελληνισμού και του Εβραισμού μετά από χρόνια προκαταλήψεων και ανταγωνισμών. Μιά συμμαχία που πλέον έχει τη στήριξη της Αμερικής και η οποία θα φέρει καθοριστικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ΝΑ Μεσόγειο αλλά θα επηρεάσει τα δρώμενα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Ας δούμε τους λόγους.
α) Η συμμαχία των ΗΠΑ μαζί με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, διακηρύχθηκε τόσο με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο όσο και από την κοινή ανακοίνωση του με τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών. Mιά ανακοίνωση που κατοχυρώνει την ασφάλεια Ελλάδας και Κύπρου, την ασφάλεια των γεωτρήσεων και την προστασία του αγωγού East Med. Από τη στιγμή που η Exxon Mobil βρήκε πλουσιότατο ενεργειακό κοίτασμα στην Κύπρο και περιμένει ανάλογα η και μεγαλύτερα σε άλλα οικόπεδα της Κύπρου και της Κρήτης, η Αμερική δεν θα μπορούσε παρά να ασφαλίσει τις γεωτρήσεις και τον αγωγό. Δεν είναι όμως μόνο τα πλούσια κοιτάσματα. Οι ΗΠΑ θεωρούν στρατηγικής σημασίας τον αγωγό East Med ώστε η τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης στο μέλλον να μην γίνεται μέσω Ρωσίας, κάτι που φοβούνται ότι θα δημιουργούσε και πολιτική εξάρτηση στην ΕΕ, αλλά από το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου.

β) Η Τουρκία είναι φυσικά η χαμένη της υπόθεσης καθώς μένει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού. Η κοινή ανακοίνωση των εκπροσώπων των 4 χωρών της στέλνει μάλιστα σαφέστατο μήνυμα. “Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.” Η Τουρκία λοιπόν αναφέρεται στην ανακοίνωση σαν οι “εξωτερικές κακές επιρροές”. Κανείς δεν θα περίμενε πριν λίγα χρόνια πως το χαιδεμένο παιδί των ΗΠΑ, η Τουρκία, θα έμενε εκτός νυμφώνος από το ενεργειακό Ελ Ντοράντο της ΝΑ Μεσογείου. Γι’ αυτό και οι εποχές που ζούμε είναι ιστορικές.
γ) Η Τετραμερής ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ δεν έγινε μόνο για την προστασία του αγωγού και των ενεργειακών κοιτασμάτων. Το παιχνίδι είναι πολύ πιό χοντρό γιά όσους βλέπουν γεωπολιτικά. Δεν μιλάμε μόνο για ενεργειακά deals αλλά έχουμε τη δημιουργία ενός “μίνι ΝΑΤΟ” στη ΝΑ Μεσόγειο. Και είναι προφανές ότι Ελλάδα και Κύπρος στα πλαίσια αυτού του μίνι ΝΑΤΟ θα αναβαθμιστούν και στρατιωτικά. Ίσως δεν είναι μακρινή η μέρα που θα δούμε την επίσημη διακήρυξη κοινού Αμυντικού Σύμφωνου μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Δεν θα αργήσει και η άρση του εμπάργκο σε οπλικά συστήματα της Κύπρου από τις ΗΠΑ. Μην σας παραξενέψει μάλιστα να δούμε την Κύπρο κανονικότατο μέλος και στο επίσημο ΝΑΤΟ.
δ) Και στα σκαριά βρίσκεται και δεύτερη Τετραμερής. Αυτή της Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Η Γαλλία που μέσω της TOTAL (μία από τις έξη “supermajor” πετρελαικές εταιρείες στον κόσμο) συμμετέχει στις γεωτρήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα, έχει κι αυτή συμφέροντα να υποστηρίξει όχι μόνο τον East Med και τις γεωτρήσεις αλλά και την ίδια την ειρήνη στην περιοχή. Καθοριστική εξέλιξη για τη δημουργία αυτής της νέας Τετραμερούς θα είναι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 4 χωρών στο Παρίσι τον Απρίλιο. Η ένταξη της Γαλλίας στη δεύτερη αυτή Τετραμερή είναι καθοριστική για την αποδοχή του East Med από την Ευρώπη.

Κώστας Παπαδόπουλος, Δημοσιογράφος

new-economy.gr

Τίτλοι-Υπότιτλοι: new-economy.gr.

Αυθεντικός τίτλος: Η ιστορική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο στη ΝΑ Μεσόγειο

  •  
    6
    Shares
  •  
  •  
  • 6
  •