Έτοιμα προς παράδοση δύο νέα F-35 στην Τουρκία

Οι παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία έχουν «κλονιστεί», δεδομένου ότι η χώρα υπέγραψε σύμβαση με τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2017 για την αγορά συστημάτων αεράμυνας S-400. Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι οι S-400 θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις αδυναμίες των F-35, και ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να μεταδοθούν στη Μόσχα, οδηγώντας τις ΗΠΑ μη παράδοσης των F-35 στην Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν σύντομα δύο επιπλέον αεροσκάφη F-35 πέμπτης γενιάς στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας του Luke, όπου θα παραδοθούν σε Τούρκους πιλότους και τεχνικούς που θα μάθουν το αεροσκάφος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προγράμματος F-35 Joe DellaVedova. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 συνεχίζεται όπως έχει προγραμματιστεί “έως ότου αλλάξουν τα δεδομένα”.

Η DellaVedova σημείωσε ότι τα δύο F-35 που προορίζονται για την Τουρκία, βρίσκονται ήδη στη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας του Luke, και έχουν προγραμματιστεί να μεταφερθούν στη χώρα το Νοέμβριο. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να αποκαλύψει την συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα νέα αεροσκάφη προορίζονται να παραδοθούν στην Τουρκία μέσα σε ένα ή δύο χρόνια μετά το τέλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Πηγή:sputnik.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •