Αποκάλυψη! Παρασκηνιακές διεργασίες από τις Βρυξέλλες για την περίπτωση ανατροπής της Theresa May

Η ΕΕ επιχειρεί την πτώση της Theresa May εν όψει μιας άρσης της εμπιστοσύνης στην πρωθυπουργό, έπειτα από μια εβδομάδα χάους γύρω από το Brexit, αποκαλύπτει έγγραφο που δημοσίευσε ο Observer.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπου Theresa May θα ζητήσει καθυστέρηση στην έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα ώστε να περάσει η συμφωνία αυτή την εβδομάδα, και προετοιμάζεονται για αλλαγή της φρουράς στη Downing Street.

Ένα διπλωματικό σημείωμα μιας συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ και ανώτερων αξιωματούχων, αποκαλύπτει μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να ακυρώσει αμέσως τη συμφωνία εξόδου, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό να πρέπει να αντικατασταθεί τους επόμενους μήνες. Κάποιοι σκληροπυρηνικοί υπέρ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, θέλουν να την αντικαταστήσουν με έναν ηγέτη ο οποίος θα υποστηρίξει «σκληρότερη» συμφωνία εξόδου με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Martin Selmayr, ο οποίος είναι γνωστός ως στρατηγός, ζήτησε: “Φανταστείτε ότι έχουν έναν νέο γραμματέα ή πρωθυπουργό Brexit-τότε τι; Το άρθρο 50 έχει συμφωνηθεί και η διαδικασία έχει λήξει. Πρέπει να είναι σαφές ότι το σημείο εκκίνησης δεν αποτελεί επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας απόσυρσης “.

Οι κινήσεις στις Βρυξέλλες έρχονται μπροστά σε μια άλλη κρίσιμη και εξαιρετικά απρόβλεπτη εβδομάδα για την διαδικασία του Brexit, όπου η Theresa May αναμένεται να ξεκινήσει την τρίτη της προσπάθεια για να εξασφαλίσει στήριξη για την συμφωνία που κατάφερε να πετύχει με τις Βρυξέλλες. Ο Observer κατανοεί ότι οι Εργατικοί θα αδράξουν την ευκαιρία να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξή για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ψηφίζοντας ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από δύο υποστηρικτές των Εργατικών, ώστε να θέσουν την συμφωνία της May σε δημόσια ψηφοφορία.

Πηγή:guardian.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •