Καταργείται τελικά ο νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών;

Η ψήφιση του άρθρου 86 του Συντάγματος το οποίο αφορά τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών, ίσως και να μην οδηγήσει τελικά στην κατάργηση του εν λόγω νόμου. Κι αυτό διότι, η ψήφιση της παραγράφου τρία του σχετικού νόμου που αφορά την ποινική δίωξη κατά υπουργών μπορεί να ασκηθεί μόνο μέχρι το πέρας της δεύτερης συνόδου της επόμενης, μετά την τέλεση του αδικήματος, βουλευτικής περιόδου να έλαβε 253 ψήφους, η προσθήκη όμως μιας ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 86 έλαβε λιγότερους από 180 ψήφους.

Σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86, υπάγονται μόνο όσα αδικήματα τελούνται κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, και όχι όσα τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης τέτοιων καθηκόντων. Στην ουσία, διώκονται όσοι υπουργοί έλαβαν «λάθος» αποφάσεις κατά την άσκηση του καθηκόντων τους, κι όχι όσοι έλαβαν μίζες, όπως ίσχυσε στην περίπτωση του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου. Η μη ψήφιση της ερμηνευτικής αυτής δήλωσης, ουσιαστικά αποτρέπει στο μέλλον οποιαδήποτε ποινική δίωξη σε υπουργούς οι οποίοι έλαβαν μίζα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Πηγή:https://www.tribune.gr/politics/news/article/561237/telos-o-nomos-peri-eythynis-ypoyrgon-poia-apati-ekane-o-mitsotakis.html

  •  
    11
    Shares
  •  
  •  
  • 11
  •