Γιατί ο Μπέρνι Σάντερς ξεκίνησε τον πόλεμο ενάντια στην Health Care Service Corporation, και τι σημαίνει αυτό για όλους μας

Με μια εκπληκτική δήλωσή του, πριν λίγα λεπτά, ο Μπέρνι Σάντερς, Αμερικανός Γερουσιαστής, και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 για την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος, ανέδειξε ένα τεράστιο ζήτημα για την Αμερικανική κοινωνία. Την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

 

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του έγκυρου ‘The Hill’ που είναι κορυφαίο Αμερικανικό αντισυστημικό σάιτ , με το οποίο αποκαλύπτονταν ότι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία των ΗΠΑ, η Health Care Service Corporation, όχι μόνο δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο φόρο για τα 4,1 δις δολάρια κέρδη που έβγαλε φέτος, αλλά….πήρε και 1,7 δις δολάρια επιστροφή φόρου (!!!) με την πρόσφατη νομοθεσία φορολογικής μεταρρύθμισης του πρόεδρου Τράμπ.

 

Ουσιαστικά ο Μπέρνι Σάντερς επέτυχε, με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια, καθώς ανέδειξε δύο σημαντικά θέματα που είναι η ΒΑΣΗ πολλών προβλημάτων στις ΗΠΑ.

Το ένα είναι οι ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ χρεώσεις των ασφαλιστικών εταιριών που ελέγχουν το ασφαλιστικό σύστημα στις ΗΠΑ σε θέματα ΥΓΕIΑΣ.

Η φορολογική μεταρρύθμιση και οι ανασφάλιστοι Αμερικανοί

Το δεύτερο είναι τα ΑΣΥΜΜΕΤΡΑ οφέλη, που έχει ο Αμερικανός πολίτης από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλτ Τραμπ. Πράγματι, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έκανε γενναία φορο-μείωση για τις μεγάλες εταιρίες και τους εκατομμυριούχους, το αποτέλεσμα μείωσης φόρων είναι ασύμμετρα μικρό για τα μικρά, φτωχότερα νοικοκυριά.

Ο Μπέρνι Σάντερς, ένας αντισυστημικός αγωνιστής στον χώρο του Δημοκρατικού κόμματος, που, να σημειώσουμε αντιστρατεύεται την πολεμοκάπηλη ατζέντα της Χίλαρι Κλίντον και των υπόλοιπων γερακιών του Δημοκρατικού κόμματος, έχει πρόσφατα αναδείξει το θέμα Ασφάλισης για όλους , προτείνοντας το ‘MEDICAIRE FOR ALL’ BILL, δηλαδή Νόμο που θα παρέχει Ασφαλιστική κάλυψη σε κάθε Αμερικανό πολίτη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ, παρότι η πιο πλούσια χώρα παγκοσμίως, ανάμεσα στις μεγάλες, κυριαρχείται από σημαντικές ανισότητες που δεν επιτρέπουν σε πολύ φτωχά στρώματα πληθυσμού να έχουν νοσοκομειακή κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας. Το φιλόδοξο πρόγραμμα του Μπέρνι Σάντερς σκοπεύει να καλύψει το σημαντικό αυτό κενό.

Δύο αντισυστημικοί υποψήφιοι, αντίπαλοι

Έχει πολύ ενδιαφέρον αν ο Μπέρνι Σάντερς καταφέρει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την ΗΓΕΣΙΑ του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Αν ναι, τότε θα υπάρχουν ως αντίπαλοι για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ δύο αντισυστημικοί υποψήφιοι από τα δύο μεγάλα κόμματα ο Σάντερς και ο πρόεδρος Τραμπ, που είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλής αντισυστημικός υποψήφιος, από την πλευρά του Συντηρητικού κόμματος, παρά τον πόλεμο που διεξάγουν εναντίον του  ΜΜΕ που ελέγχονται από το κύκλωμα εταιριών πολέμου και οργανώσεις για δικαιώματα ομοφυλόφυλων. Τόσο ο Σάντερς όσο και ο Τραμπ είναι κατά της δικτατορίας των πολυεθνικών, εναντίον της παγκοσμιοποίησης.

Ο Μπέρνι Σάντερς, έχει ξεκινήσει με επιτυχία την δύσκολη αυτή κούρσα. Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ιόβα, για το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, ο Μπέρνι Σάντερς φαίνεται να έχει την υποστήριξη του 25% των Αμερικανών, έναντι 27% του πρώτου που είναι ο Τζο Μπάιντεν.

 

new-economy.gr

 

 

Photo attributed to Gage Skidmore (https://www.flickr.com/photos/gageskidmore/33349072124) Creative Common L.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •