Ανάμειξη της CIA σε επίθεση στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Ισπανία;

Σύμφωνα με ισπανούς ανακριτές, δύο από τους άνδρες που εισέβαλαν διπλωματική έδρα της Βόρειας Κορέας, έχουν διασυνδέσεις με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών. Η αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας (CNI), έχουν συνδέσει την επίθεση με αυτή στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη στις 22 Φεβρουαρίου, με την CIA.

Τουλάχιστον δύο από τους 10 δράστες που εισέβαλαν στην πρεσβεία, έχουν εντοπιστεί και έχουν σχέσεις με την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ. Η CIA αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, αλλά οι κυβερνητικές πηγές λένε ότι η απάντησή τους ήταν «μη πειστική». Εάν αποδειχθεί ότι η CIA βρισκόταν πίσω από την επίθεση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλωματική κρίση μεταξύ Μαδρίτης και Ουάσινγκτον. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα ήταν “απαράδεκτο” για έναν σύμμαχο να αναλάβει τέτοια δράση. Όχι μόνο θα σήμαινε ότι η αμερικανική υπηρεσία είχε λειτουργήσει σε ισπανικό έδαφος χωρίς να ζητήσει εξουσιοδότηση ή να ενημερώσει τις αρχές, αλλά θα ήταν και παραβίαση των διεθνών συμβάσεων που προστατεύουν τις διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Πηγή: https://elpais.com/elpais/2019/03/13/inenglish/1552464196_279320.amp.html?__twitter_impression=true&fbclid=IwAR22w2KdKuPTWgXkb0RT1sJhO91HJ61CD2H6sgPeF6EOwq3a9kA-MNvIBjg

Photo by Rishabh Varshney on Unsplash
  •  
    13
    Shares
  •  
  •  
  • 13
  •