Επέστρεψε το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Τέλος στο πτωτικό σερί των δύο διαδοχικών συνεδριάσεων έδωσε σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έκλεισε στις 703,91 μονάδες με κέρδη 1,06%.

Το θετικό κλίμα που επικράτησε τις πρωινές ώρες στα ασιατικά κι ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ώθησαν αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια να συνεχίσουν τις αγορές μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από μία παύση δύο συνεδριάσεων. Παρά τον αυξημένο τζίρο, ο όγκος διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα των 29,98 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, δημιουργώντας εύλογες προσδοκίες για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Από την έναρξη της διαπραγμάτευσης ο γενικός δείκτης κινήθηκε ανοδικά, με την δεύτερη ώρα να πραγματοποιούνται μικρές ρευστοποιήσεις οι οποίες απορροφήθηκαν στη συνέχεια, και είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο και σταθεροποίηση του γενικού δείκτη πάνω από το «ψυχολογικό» όριο των 700 μονάδων, καταγράφοντας υψηλό στις 704,49 μονάδες, και χαμηλό στις 697,25 μονάδες, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 720 μονάδες, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στις 682 μονάδες.

Η ανοδική τάση η οποία ξεκίνησε από τις αρχές του έτους, αποδεικνύεται πολύ ισχυρή ώστε να ακυρωθεί, με όποιες διορθώσεις πραγματοποιούνται σε μετοχές στο χρηματιστηριακό ταμπλό, να θεωρούνται πλέον ως ευκαιρία τοποθετήσεων παρά κλείσιμο θέσης.

Ιδιαίτερα αυξημένο από τις αρχές της διαπραγμάτευσης το αγοραστικό ενδιαφέρον για την μετοχή της Alpha Bank, με τον τραπεζικό κλάδο να ενισχύεται κατά 3,73%. Από τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν αυτές των: ΑΔΜΗΕ με +2,76%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με +2,41%, ΕΕΕ με +2,19%, και ΜΠΕΛΑ με +3,48%, με τον δείκτη FTSE 25 να κλείνει στις 1.843,29 μονάδες με άνοδο 1,35%.

Προβληματισμό προκάλεσαν οι ρευστοποιήσεις στην μετοχή του ΟΠΑΠ, με την μετοχή να κλείνει στα 8,74 ευρώ με πτώση 2,40%, δοκιμάζοντας κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για την συνέχεια, καθώς ολοκλήρωσε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με τις επόμενες μέρες να κρίνονται κρίσιμες από τεχνικής άποψης, καθώς ενδέχεται να δοκιμαστή και ο κινητός μέσος όρος των πενήντα ημερών. Η μετοχή ακύρωσε σήμερα το σήμα αγοράς, πραγματοποιώντας τρία πακέτα συνολικά 229.556 τεμαχίων.

Ήπιες διακυμάνσεις πραγματοποιήθηκαν στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι οποίες σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε την περισσότερη ώρα για τις αποδόσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων, κινήθηκαν πτωτικά.

Πηγή γραφήματος: www.investing.com

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •