Θα συνεχιστεί η καλή απόδοση του κλάδου πετρελαίου & αερίου και το 2019;

Η ενέργεια αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον κινητήριο μοχλό της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ αρκετές φορές έχει γίνει αντικείμενο πολέμων. Όπως είναι φυσικό, οι εταιρείες του κλάδου ενέργειας βρίσκονται συνεχώς στο χρηματιστηριακό προσκήνιο, ειδικά τα τελευταία έτη που η τιμή του «μαύρου χρυσού» κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου διεθνώς, ακολούθησαν και οι εγχώριες εταιρείες, οι οποίες εκτός από κέρδη, έδωσαν και ικανοποιητικές αποδόσεις στους επενδυτές το προηγούμενο έτος. Θα συνεχιστεί όμως και το έτος που διανύουμε η καλή εικόνα των εταιρειών του κλάδου πετρελαίου και αερίου;

Η συμβολή του κλάδου στην εγχώρια οικονομία

Σημαντική είναι η συμβολή των δύο διυλιστηρίων της χώρας στο ακαθάριστο εγχώριο ΑΕΠ. Όπως προκύπτει και από την ομιλία του Διευθύνοντα Συμβούλου των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γρηγόρη Στεργιούλη στο ετήσιο τριήμερο Συνέδριο της ERTC (European Refining Technology Conference) το 2017: «Η σημασία του κλάδου Διύλισης για την ελληνική οικονομία, καθώς κατέχει τη 2η θέση στον κλάδο της μεταποίησης με την αξία παραγωγής να φτάνει τα 14.3 δις ευρώ και ηγείται των εξαγωγών, με την συνολική τους αξία να ξεπερνά τα 7,5 δις ευρώ, όπως καταδεικνύει μελέτη του ΙΟΒΕ. Μάλιστα, ο συνολικός αντίκτυπος του κλάδου είναι ακόμα μεγαλύτερος, λαμβάνοντας υπόψη ότι για κάθε ένα ευρώ προστιθέμενης αξίας που παράγεται στη διύλιση προκύπτουν 2,7 ευρώ ΑΕΠ στην εθνική οικονομία, ενώ για κάθε 1 θέση εργασίας στον κλάδο αντιστοιχούν άλλες 9 θέσεις απασχόλησης για τον τόπο».

Πηγή γραφήματος: www,statista.com

Η πτώση της τιμή του πετρελαίου όμως στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς για την εταιρική κερδοφορία του κλάδου, αλλά και για την απόδοση των μετοχών για το 2019. Σύμφωνα με το Short Term Outlook της EIA (Energy Information Administration), η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο το 2019 στα 61 δολάρια ανά βαρέλι, και στα 62 δολάρια ανά βαρέλι το 2020, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην διαμόρφωση των αποτελεσμάτων τα επόμενα τρίμηνα για τις εταιρείες του κλάδου, και κυρίως τις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτά μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Πηγή γραφήματος: www.eia.gov

Η τεχνική εικόνα του ΔΠΑ

Το 2018 ολοκληρώθηκε με ικανοποιητικές αποδόσεις για τον κλάδο Πετρελαίου & Αερίου, καθώς ενισχύθηκε κατά 59,5%, ενώ από τις αρχές του έτους πραγματοποιεί απόδοση 5,67% (κλείσιμο 8-3).

Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα, η διόρθωση την εβδομάδα που μας πέρασε, δεν έδωσε την ευκαιρία στον δείκτη να δοκιμάσει την αντίσταση των 5.240 μονάδων (γραμμή ΑΒ), παραμένοντας όμως πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την στήριξη να βρίσκεται στον ΚΜΟ50 ημερών, στις 4.758 μονάδες.

Tips για τις μετοχές του κλάδου

Ελληνικά Πετρέλαια: Από τις αρχές του έτους η μετοχή της εταιρείας πραγματοποιεί απόδοση 10,57% (κλείσιμο 8/3), καταγράφοντας κέρδη 67% το 2018, κυρίως λόγο των καλών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου.

Το P/E της εταιρείας διαμορφώνεται στα 8,28 ευρώ, με τα κέρδη ανά μετοχή να ανέρχονται στα 0,18 ευρώ, και την μεγαλύτερη τιμή στόχο να βρίσκεται στα 9,57 ευρώ. Το εκτιμώμενο P/E για το τρέχων έτος ανέρχεται στα 9,33 ευρώ, ενώ για το επόμενο στα 7,49 ευρώ, με τους αναλυτές να αναμένουν μία μικρή υποχώρηση των μελλοντικών κερδών της εταιρείας.

Η μετοχή πραγματοποιεί όγκους κάτω από τον μέσο μέσο όρο των τριάντα ημερών (90.165 τεμάχια), ολοκληρώνοντας την Παρασκευή κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,31 ευρώ, και η στήριξη στα 7,7924 ευρώ, με το σήμα να παραμένει σε αγορά.

Motor Oil: Από τις αρχές του έτους η μετοχή της εταιρείας πραγματοποιεί απόδοση 3,81% (κλείσιμο 8/3), καταγράφοντας κέρδη 55,7% το 2018.

Το P/E της εταιρείας διαμορφώνεται στα 6,88 ευρώ, με τα κέρδη ανά μετοχή να ανέρχονται στα 0,73 ευρώ, και την μεγαλύτερη τιμή στόχο να βρίσκεται στα 24,40 ευρώ. Το εκτιμώμενο P/E για το τρέχων έτος ανέρχεται στα 7,93 ευρώ, ενώ για το επόμενο στα 8,27 ευρώ, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση στα μελλοντικά κέρδη της εταιρείας.

Η μετοχή συνεχίζει να πραγματοποιεί όγκους πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (108.627 τεμάχια), καταφέρνοντας να διατηρηθεί πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 22,3559 ευρώ, και η στήριξη στα 21,1269 ευρώ.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Πηγές:

Bloomberg

www.eia.org

  •  
    39
    Shares
  •  
  •  
  • 39
  •