Ενας στους τρείς Ελληνες συμφωνεί με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, για βόρειους γείτονες

Η πρώτη διαδικτυακή δημοσκόπηση για την άποψη των Ελλήνων για το βαθμό αποδοχής της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής  που πραγματοποιήθηκε  για το new-economy.gr  δίνει ανησυχητικό σήμα προς την κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στην περίοδο 2/3-2019-5/3/2019.

Τα αποτελέσματα έχουν σταθμιστεί, ώστε να αντικατοπτρίζουν, δημογραφικά χαρακτηριστικά.
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την εξωτερική πολιτική
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειοψηφία (60%) των Ελλήνων πολιτών βλέπει αρνητικά την εξωτερική πολιτική σε θέματα ρύθμισης με τους γείτονες. Υπάρχει πάντως ένα ποσοστό (8%) που δεν βλέπει ούτε θετικά ούτε αρνητικά τους χειρισμούς, ενώ το 33% των πολιτών την αξιολογεί θετικά.

Αλλάζει η άποψη των Ελλήνων ανάλογα με ηλικία, εκπαίδευση και περιοχή;

Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο πώς βλέπουν την επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής επιχειρηματίες, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, αλλά όχι στο βαθμό που να ανατρέπει τα βασικά συμπεράσματα. Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής  είναι ανάμεσα στους επιχειρηματίες (38%), και τους Εργαζόμενους (38%), ενώ το χαμηλότερο στους Ανέργους (21%) και τους Συνταξιούχους (27%).

Όμως η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες έχει ΑΡΝΗΤΙΚΗ άποψη.

60% των Επιχειρηματιών, 59% των Συνταξιούχων, 63% των Ανέργων και 55% των Εργαζομένων βλέπει ως αρνητικούς τους χειρισμούς.

 

Ουδέτερη άποψη για άνεργους και συνταξιούχους

Ένα σημαντικό ποσοστό των ανέργων (16%) και συνταξιούχων (14%) έχει ουδέτερη άποψη για το αν κινείται σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση η κυβέρνηση, ενώ το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο στις άλλες κατηγορίες (2% των επιχειρηματιών έχουν ουδέτερη άποψη, και μόνο το 7% των Εργαζομένων.

Άποψη στην Αθήνα και Επαρχία

Είναι πολύ ισχυρότερο το αντι-κυβερνητικό αίσθημα, στο συγκεκριμένο θέμα, των πολιτών στην Βόρεια Ελλάδα όπου 64% των κατοίκων βλέπει αρνητικά τους χειρισμούς και μόνο 33% θετικά. Στην Αθήνα, λιγότερο ποσοστό ( 54%) των πολιτών έχει αρνητική άποψη, όμως το θετικό ποσοστό επίσης κινείται σε επίπεδα αντίστοιχα, στο 34%.

Στην επαρχία, στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (πλην Αθήνας και Νησιών). το 67% των πολιτών βλέπει αρνητικά την πολιτική, έναντι 27% θετικά, όμως στα Νησιά υπάρχει μοιρασμένο συναίσθημα (43% αρνητικά , 43% θετικά) !

Έχει στατιστική σημασία η δημοσκόπηση του New-economy.gr ;

Μόνο ως ενδεικτική των τάσεων, μπορεί να θεωρηθεί η διαδικτυακή δημοσκόπηση του new-economy.gr, καθώς παρότι έχει σταθμίσεις, για δημογραφικά χαρακτηριστικά, στηρίζεται σε απόψεις χρηστών διαδικτύου, που μπορεί να διαφέρουν λίγο από τους υπόλοιπους.

Συμπέρασμα

Η δημοσκόπηση αυτή αποτελεί ένδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κερδίσει την επικοινωνιακή μάχη στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, και το θέμα αυτό μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για την αντιπολίτευση.

 •  
  129
  Shares
 •  
 •  
 • 129
 •  

2 thoughts on “Ενας στους τρείς Ελληνες συμφωνεί με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, για βόρειους γείτονες

 • 30 % είναι δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό και υπέρ του Σύριζα ! Πλησιάζει το εκλογικό ποσοστό του στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015.Εγώ,αντίθετα,πιστεύω ότι είναι πολύ μικρότερο από το 30%

  • Καταρχάς, το ερώτημα είναι παραπλανητικό … πως τσουβαλιάζονται μαζί οι Σκοπιανοί, οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι; Αυτό και μόνο αλλοιώνει την (όποια) αξιοπιστία έχει αυτή η οικειοθελής συμμετοχή σε μία ηλεκτρονική δημοσκόπηση, που από μόνο του αλλοιώνει την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος, δεδομένου ότι η ιστοσελίδα είναι φιλοκαθεστωτική.

   Αν θέλει να βγάλει συμπεράσματα η ιστοσελίδα, ας ρωτήσει άμεσα την άποψη των συμμετεχόντων για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Σκοπιανό. Ούτε 23% δεν θα πιάσει ο Τσίπρας.

Comments are closed.