Κατερίνα Πάντα: Μπορεί η κυβέρνηση να διώξει φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Της Kατερίνας Πάντα.

Μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η εξαγορά με πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε το ΔΝΤ δεν θα έχει λόγο άμεσης εμπλοκής στη χώρα παρά μόνο χαλαρότερης ίσως εποπτείας, με δεδομένο ότι από χρόνια απέχει κάθε χρηματοδότησης.
Το ύψος τους είναι περί τα 9,7 δις αυτών που απομένουν, με σταδιακές λήξεις έως το 2024 και υψηλό κυμαινόμενο επιτόκιο από 4%-5,3%.

Το όφελος
Στόχος της κυβέρνησης είναι να τα εξαφανίσει με τριπλό όφελος:
Βγάζοντας το ΔΝΤ από την Ελλάδα για λόγους καλύτερων εντυπώσεων, αναδιαρθρώνοντας φθηνότερα το χρέος, μειώνοντας το χρέος.
Επομένως και εντελώς υποθετικά μιλώντας, θα περιμένουμε νέες πιο χαμηλότοκες εκδόσεις χρέους και ίσως ένα μέρος χρήσης του εξαιρετικά χαμηλότοκου buffer deposit, αλλά μόνο με άδεια του ESM.
To χρέος εξακολουθεί λοιπόν να αναδιαρθρώνεται και χρονικά και με μειωμένο κόστος, αν επίσης λάβουμε υπόψιν τα φετινά ληξιπρόθεσμα που θα αναδιαρθρωθούν πέριξ του 60% του προηγούμενου επιτοκιακού κόστους.

Τα δάνεια που λήγουν φέτος

Οι λήξεις χρέους που έχουμε μέσα στο 2019 είναι:
1. Από τα ομόλογα αναφοράς σε κυκλοφορία, το πενταετές Σαμαρα-Στουρνάρα που λήγει 17-4-19 αξίας 2.456.470.000 EUR με επιτόκιο 4,75%.

2. Στις 19 Ιουλίου 2019 λήγουν 2 ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ έκδοσης 2009 και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης συνολικού ύψους 3.752.450.000 ευρώ με επιτόκιο 6,5% !
(3.317.950.000 ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και 434.500.000 ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης)
Στις 22 Οκτωβρίου 2019 λήγουν 2 ομόλογα ύψους 2.218.587.000 ευρώ, εκ των οποίων 1.450.650.000 ευρώ κατέχει η ΕΚΤ και 561.869.000 ευρώ είναι η αξία των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Το επιτόκιο των συγκεκριμένων ομολόγων ανέρχεται στο 5,90%!
Σύνολο για ΕΚΤ & Κ. Τράπεζες = 6 δις για ομόλογα που αποκτήθηκαν πέριξ του 35% της ονομαστικής τους αξίας, πληρώνονται στο 100% διότι εξαιρέθηκαν του PSI & τα κέρδη τους υποτίθεται ότι θα επιστραφούν (ANFAs και SMPs) σταδιακά μέχρι το 2022, με βάση τις αξιολογήσεις για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

3. Tα δάνεια του ΔΝΤ που λήγουν εντός του 2019, ποσού 2,1 δις ευρώ, με μικρές διάσπαρτες μηνιαίες λήξεις εντός του έτους. Το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ είναι κυμαινόμενο με ΜΟ στο 3,8%-4%.

Οι δύο δρόμοι

Οπότε οι επιλογές μας ήταν δύο: Η α. “τρώγαμε” μέγα μέρος του διαθέσιμου μαξιλαριού & παραμέναμε σε πλήρη εξάρτηση, η β. βγαίναμε στις αγορές για να ανακυκλώσουμε τα ληξιπρόθεσμα, όσο το δυνατόν χαμηλότοκα.
Μέχρι τώρα μαζέψαμε 5 δις (από το πενταετές του Φεβρουαρίου & το δεκαετές του Μαρτίου) με μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,66% που πάνε να ανακυκλώσουν μέρος του πολύ ακριβότερου ληξιπρόθεσμου προηγούμενου δανεισμού, ενώ ταυτόχρονα η χώρα έκανε ένα γενναίο βήμα προς τη κανονικότητα δανειζόμενη ελεύθερα.
Πιθανότατα θα υπάρξει συνέχεια ακόμη πιο χαμηλότοκα, χώρια που δίνεται σταδιακά πάσα στις τράπεζες για ομολογιακό δανεισμό.

Αυτό λέγεται επιτυχία αν λάβουμε υπόψιν & την ανταπόκριση με την υπερκάλυψη των προσφερόμενων ποσών & το ρολάρισμα των ληξιπρόθεσμων με πολύ φθηνότερο δανεισμό.

Γιατί δεν υπάρχουν μηδενικά επιτόκια
Ξαναλέμε ότι δεν είμαστε ακόμη σε βαθμίδα investment grade (από ΒΒΒ-) για να έχουμε τα πλασματικά χαμηλά επιτόκια άλλων κυρίως λόγω QE.
Αν πχ η ΕΚΤ αγόραζε 30 δις χρέος δικό μας όπως της Πορτογαλίας, που θα ρολάριζε διαρκώς στη λήξη του, τότε φυσικά θα είχαμε πλασματικά χαμηλές αποδόσεις.

Είναι οι πρώτες προσπάθειες εξόδου ακριβότερες, από τις οποίες πέρασαν όλες οι τέως μνημονιακές χώρες προ του investment grade που τις πήρε έως και πάνω από 3 χρόνια για να το φθάσουν.
Αυτά για τους αφελείς που ακόμη δεν κατάλαβαν τίποτε ασκώντας εξ ύψους κριτική, η γι’αυτούς που κάνουν κενά περιεχομένου επικοινωνιακά αντιπολιτευτικά παιχνιδάκια .  Απεναντίας θα έπρεπε να χαίρονται αν όχι για πολιτικούς λόγους, τουλάχιστον για τη χώρα.

Κατερίνα Πάντα, Οικονομολόγος.

new-economy.gr

  •  
    149
    Shares
  •  
  •  
  • 149
  •