Τι να θυμόμαστε από το Φόρουμ των Δελφών τώρα που, επιτέλους, έκλεισε!

Σε συνέδριο αποτυχημένων πολιτικών, όπως του Νταισελμπλούμ, και Μπαρόζο, και αποτυχημένων τραπεζιτών, όπως εκείνων του Ελληνικού συστημικού Τραπεζικού συστήματος που έχουν χρηματοδοτηθεί από τις ανακεφαλαιοποιήσεις που πλήρωσε ο Έλλην φορολογούμενος, εξελίχτηκε για άλλη μια φορά το λεγόμενο ‘Φόρουμ των Δελφών’.

Οι πολιτικές τοποθετήσεις

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι η Ευρώπη σε αντίθεση με τις ΗΠΑ (!) εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες, καθώς το 80% των χρηματοδοτήσεων προέρχονται από αυτές και μόνο το 20% από τις αγορές κεφαλαίου, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση και να τεθεί εκ νέου προτεραιότητα από την Ε. Επιτροπή η ενίσχυση των αγορών κεφαλαίου.

Αισθηση έκανε ασφαλώς η τοποθέτηση του πρώην τροτσκιστή επιτρόπου Μπαρόζο, γνωστού για την ανθελληνική του στάση στο παρελθόν, που  εξεστόμισε το ασύλληπτο  ‘oι αγορές περιμένουν να κερδίσει τις εκλογές ο… Κυριάκος Μητσοτάκης’, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι αγορές έχουν ‘εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα’.  Τόσο ο Μπαρόζο όσο και άλλοι ομιλητές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον εμπορικό πόλεμο που θα συνεχιστεί.

Και οι δύο ομιλητές εξέφρασαν τη ‘λύπη’ τους για την αποτυχία ουσιαστικά των πολιτικών που …εφάρμοσαν οι ίδιοι!

Αίσθηση έκανε, ενώ δημιούργησε και ερωτηματικά και η τοποθέτηση της κας Γεννηματά που δήλωσε με νόημα ότι ‘εάν είχαν δείξει διαφορετική στάση από την αρχή και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είχαν επιλέξει το δρόμο του διχασμού και της πολιτικής σύγκρουσης, θα είχαμε βγει πραγματικά από τα μνημόνια’. Έκανε αίσθηση, καθώς η χώρα βγήκε από τα μνημόνια τον Οκτώβριο του 2018, όπως εξάλλου παραδέχτηκε πρόσφατα και η, ειλικρινής, Ντόρα Μπακογιάννη.

Για τον κίνδυνο του… εθνικισμού και του λαϊκισμού μίλησε α ο Επίτροπος Μετανάστευσης, της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές!

Οι οικονομικές τοποθετήσεις

Ο διορισμένος από το ESM (ESM, που υπόψιν, ελέγχεται από τη Γερμανία),  ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς  συμφώνησε στις…συγχωνεύσεις, εκτιμώντας και ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουν βελτιώσει τη λειτουργική κερδοφορία τους, τα κεφάλαια τους είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί. Ωστόσο, σημείωσε ότι “δεν βλέπουμε αυτή τη βελτίωση να αντικατοπτρίζεται στις τιμές των μετοχών τους”, ενώ υποστήριξε διακρατικές συγχωνεύσεις λέγοντας   πως “πρέπει να αφήσουμε τους μεγάλους να παίξουν”.

Παραφωνία αποτέλεσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης που τόνισε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο για να σώσει την πρώτη κατοικία και να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, όμως τα ποσά που ανακοίνωσε ως ενίσχυση, 200 εκατ. ευρώ, αποτελούν το…. 0,5% των ποσών που συνολικά απαιτούνται. Δηλαδή, σταγόνες για μια άδεια στάμνα.

Η τοποθέτηση του κου Μυλωνά ότι «υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν και …θέλουμε να τους στηρίξουμε» δύσκολα γίνεται πιστευτή μετά το 10ετές ανηλεές κυνήγι των δανειοληπτών και δη των χαμηλών εισοδημάτων. Τίποτα από τις πρακτικές των τραπεζών δεν δείχνει φιλανθρωπική διάθεση. Έσπευσε να κλείσει οποιεσδήποτε αμφιβολίες προσθέτοντας  ότι ”ουδείς που θα κοκκινίσει τώρα το δάνειο του θα μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο προστασίας”!

Η είδηση

Μόνη σοβαρή τοποθέτηση και είδηση ίσως ήρθε από τον πρόεδρο του ΤΧΣ,  Μ. Τζούρντα που εκτίμησε ότι ίσως τον Απρίλιο θα δοθεί η απάντηση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν  στο σχέδιο για τη μεταφορά “κόκκινων” δανείων 15 δισ. ευρώ σε Εταιρεία Ειδικού Σκοπού , ενώ  υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει σε συγχωνεύσεις τραπεζών αυτήν την περίοδο ούτε σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου γιατί θα καούν από τα Μη Χρηματοδοτουμενα Δανεια! Αυτή όμως, η ειλικρινέστατη και σοβαρή τοποθέτηση, εξηγεί γιατί οι χρηματιστηριακές τιμές των Τραπεζών θα συνεχίσουν να…προβληματίζουν!

Συμπέρασμα

Για άλλη μια φορά, μαζεύτηκαν στους Δελφούς οι υπεύθυνοι της κρίσης, διαπίστωσαν την αποτυχία των συνταγών τους, αλλά αναμάσησαν τις αποτυχημένες συνταγές που μας έφεραν ως εδώ χωρίς να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα για αλλαγή πολιτικής. Με πολύ προβληματισμό για την ‘επέκταση του λαϊκισμού’ του ‘εθνικισμού’, αλλά με καμιά διάθεση μεταμέλειας για τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ που οδήγησαν στην κατάρρευση των χωρών της ΕΕ, και του κοινωνικού ιστού. Οι μεγαλοτραπεζίτες, δεν έδειξαν καμιά διάθεση να αναλάβουν μέρος ευθύνης στη νέα περίοδο. Καμιά διάθεση να βάλουν οι μέτοχοί τους το χέρι στην τσέπη. Περιμένουν πάλι από τους φορολογούμενους και την πολιτεία, να τους σώσουν. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι, όπως Μπαροζο και Νταισελμπλούμ, δεν έδειξαν μεταμέλεια. Αντίθετα, οι προτάσεις περί ‘συγχωνεύσεων’ δείχνουν ότι η ‘εργαλειοθήκη’ αποτυχίας διατηρείται. Κανένας δεν κατάλαβε ότι οι συγχωνεύσεις δεν μειώνουν το ρίσκο, οι πολιτικές, είναι εκείνες που το καταφέρνουν.Γι αυτό, το Συνέδριο των Δελφών δύσκολα θα μπορούσε να συγκριθεί ως έστω, κακέκτυπο, φτηνό αντίγραφο του συστημικού Φόρουμ του Νταβός.

Οι εξελίξεις δεν βρίσκονται στο Φόρουμ των …Δελφών, που χαρακτηρίζονταν από έλλειψη προτάσεων, και περίσσεια πολιτικού θράσους. Οι εξελίξεις βρίσκονται στην Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Βρετανία (BREXIT) και την Ουγγαρία, όπως και (δευτερευόντως) στις Ευρω-εκλογές που αναμένεται να συρρικνώσουν κατά 30% τη δύναμη των συστημικών δυνάμεων. Η νίκη των δυνάμεων που υποστηρίζουν τις εθνικές εταιρίες, και η ήττα των συστημικών δυνάμεων, σε επίπεδο κρατών ή έστω και ευρωεκλογών, επιτρέπει κάποια ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει. Ότι οι πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση, και οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, φοροκαρπαζιάς και λιτότητας θα παραγκωνιστούν, θα χάσουν έδαφος.

 

new-economy.gr

 

Photo by Robert Metz on Unsplash

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One thought on “Τι να θυμόμαστε από το Φόρουμ των Δελφών τώρα που, επιτέλους, έκλεισε!

Comments are closed.