Που εστιάζεται πλέον η προσοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Αισίως ο γενικός δείκτης πραγματοποίησε την Παρασκευή έξι διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, κάτι το οποίο είχε να συμβεί από τον Απρίλιο του 2013. Η αλλαγή της τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, δημιουργεί πλέον και αλλαγή στρατηγικής από πλευράς επενδυτών, καθώς η τακτική της άμυνας δείχνει να δίνει την θέση της στην επίθεση και στο κυνήγι των αποδόσεων. Που όμως αναμένεται να εστιαστεί η προσοχή από εδώ και πέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Η στατιστική απεικόνιση της εβδομάδας που μας πέρασε

Ο Γενικός δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 5,28% (κλείσιμο 1/3), με το 92% των μετοχών του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ολοκληρώνουν την Παρασκευή με σήμα αγοράς, έναντι 100% της προηγούμενης εβδομάδας. Οι μόνες μετοχές του εν λόγω δείκτη που βρέθηκαν με σήμα πώλησης, ήταν αυτές των ΜΠΕΛΑ και Τιτάνα, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής διάθεσης, αποτελεί το γεγονός ότι δώδεκα μετοχές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση ολοκλήρωσαν σε υπεραγορασμένα επίπεδα (συμπεριλαμβανομένου και των τεσσάρων μετοχών των συστημικών τραπεζών), με την μετοχή του ΑΔΜΗΕ να κλείνει ακριβώς στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης.

Ο κλάδος των κατασκευών-υλικών

Το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να αφήνει πίσω του τα «πέτρινα χρόνια», και να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Οι τακτικές άμυνας δείχνουν να έχουν πάει περίπατο, με τους επενδυτές να στρέφονται πλέον ξεκάθαρα στο κυνήγι των αποδόσεων. Αυτό πλέον που θα μας απασχολήσει από εδώ και στο εξής, είναι ποιοι κλάδοι και μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν σε απόδοση την χρονιά που διανύουμε.

Ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος για την χρονιά που διανύουμε, είναι αυτός των κατασκευών και υλικών. Σύμφωνα με μελέτη της ICAP, η δημοπράτηση νέων μεγάλων έργων κατά το 2018-2019 είναι ικανή συνθήκη για να διατηρήσει την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι παρουσιάζουν σημαντική δραστηριότητα και στο εξωτερικό, γεγονός που επιδρά θετικά στον συνολικό κύκλο εργασιών τους (29% το 2016), παρότι το μερίδιο των έργων του εξωτερικού έχει υποχωρήσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

                                                                                             Πηγή:www.kathimerini.gr

Η τεχνική εικόνα του ΔΚΥ

Ο δείκτης των κατασκευών και υλικών ενισχύεται από τις αρχές του έτους κατά 4,97%, ενώ σε διάστημα 52 εβδομάδων υποχωρεί 8,48% (κλεισίματα 1/3). Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα, ο κλάδος ακολούθησε την ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, καταφέρνοντας εκ νέου να διασπάσει ανοδικά των ΚΜΟ50 ημερών (κόκκινο βέλος), όπου αποτελούσε και την αντίσταση του (2.685 μονάδες), για πρώτη φορά από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2018 (μπλε βέλος), με την στήριξη να βρίσκεται στον ΚΜΟ200 ημερών, στις 2.555 μονάδες.

Tips για τις μετοχές του δείκτη ΔΚΥ

ΑΒΑΞ: Τα έσοδα της εταιρείας (trailing 12m) ανήλθαν στα 575,0 εκατ. ευρώ, με τις ζημιές ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα -0,158 ευρώ. Η μετοχή διέσπασε την Παρασκευή ανοδικά τον ΚΜΟ50 ημερών, κάνοντας κρίσιμες τις επόμενες δύο συνεδριάσεις (φίλτρο τρία) για την περαιτέρω πορεία της, με τους δείκτες RSI και συσσώρευσης/διανομής να κινούνται ανοδικά, διατηρώντας το σήμα αγοράς. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,3786 ευρώ, και η στήριξη στα 0,293 ευρώ.

ΑΕΓΕΚ: Τα έσοδα της εταιρείας (trailing 12m) ανήλθαν στα 9,64 εκατ. ευρώ, με τις ζημιές ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα -0,17 ευρώ. Η μετοχή για τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις διατηρείται πάνω από τον ΚΜΟ200 ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,0478 ευρώ, και η στήριξη στα 0,0338 ευρώ, με το σήμα αγοράς να παραμένει.

Unibios: Τα έσοδα της εταιρείας (trailing 12m) ανήλθαν στα 6,5 εκατ. ευρώ, με το P/E στο 33,74, και με τις ζημιές ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα –0,028 ευρώ. Η μετοχή παρουσιάζει εμφανής αδυναμία να διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ50 ημερών, όπου αποτελεί την αντίσταση (0,3215 ευρώ), με την στήριξη να βρίσκεται στα 0,2761 ευρώ, με το σήμα πώλησης να παραμένει.

ΕΚΤΕΡ: Τα έσοδα της εταιρείας (trailing 12m) ανήλθαν στα 14,29 εκατ. ευρώ, με το P/E στο 571,55, και με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,0012 ευρώ. Η μετοχή διατηρεί την ανοδική της τάση από τα τέλη Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,1272 ευρώ, και την στήριξη στον ΚΜΟ50 ημερών, στα 1,2813 ευρώ, με το σήμα αγοράς να παραμένει.

Ελλάκτωρ: Τα έσοδα της εταιρείας (trailing 12m) ανήλθαν στα 1,64 δισ. ευρώ, με τις ζημιές ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα –0,38 ευρώ. Η μετοχή διατηρεί την ανοδική της τάση από τις 21 Ιανουαρίου, διαπραγματευόμενη πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, παραμένοντας κοντά στην δημιουργία «χρυσού σταυρού». Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,7242 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6165 ευρώ, με το σήμα αγοράς να παραμένει.

Ικτίνος: Τα έσοδα της εταιρείας (trailing 12m) ανήλθαν στα 55,4 εκατ. ευρώ, με το P/E στο 8,39, και με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,51 ευρώ. Η μετοχή έχει υποχωρήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 5,2062 ευρώ, και την στήριξη στον ΚΜΟ200 ημερών, στα 4,6814 ευρώ, με το σήμα αγοράς να παραμένει, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην ακύρωση του.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Τα έσοδα της εταιρείας (trailing 12m) ανήλθαν στα 145,49 εκατ. ευρώ, με τις ζημιές ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,30 ευρώ. Η μετοχή δημιούργησε στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης «χρυσό σταυρό», τον οποίο μένει να διαπιστωθεί εάν θα τον διατηρήσει και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, προκαλώντας εύλογους προβληματισμούς τόσο σε σχέση με την πορεία της εταιρείας, όσο και την συνέχιση της ανοδικής πορείας της μετοχής. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,3767 ευρώ, και η στήριξη στα 1,2269 ευρώ, με το σήμα αγοράς να παραμένει.

ΚΛΜ: Τα έσοδα της εταιρείας (trailing 12m) ανήλθαν στα 26,44 εκατ. ευρώ, με το P/E στο 135,64, και με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,0044 ευρώ. Η μετοχή διατηρεί από τις 13 Φεβρουαρίου τον «χρυσό σταυρό», υποχωρώντας στις τελευταίες συνεδριάσεις κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να βρίσκεται πολύ κοντά στην ακύρωση του. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,7382 ευρώ, και η στήριξη στα 0,6799 ευρώ.

LAMDA Development: Τα έσοδα της εταιρείας (trailing 12m) ανήλθαν στα 91,78 εκατ. ευρώ, με τις ζημιές ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,011 ευρώ. Η μετοχή διατηρεί την ανοδική της τάση, δημιουργώντας στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης «χρυσό σταυρό», παραμένοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στα 6,7871 ευρώ, και η στήριξη στα 6,4854 ευρώ.

Ολυμπιακή Τεχνική: Τα έσοδα της εταιρείας (trailing 12m) ανήλθαν στα 19,54 εκατ. ευρώ, με τις ζημιές ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,318 ευρώ. Η πρόθεση του ιδιοκτήτη της εταιρείας, κ. Στέγγου, να πουλήσει το Πόρτο Καρράς στην τιμή των 300 εκατ. ευρώ, μάλλον λειτούργησε αρνητικά για την μετοχή, η οποία από τις αρχές Φεβρουαρίου ακολουθεί πτωτική πορεία, με τους όγκους να βαίνουν μειούμενοι. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,2611 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ50 ημερών, στα 1,9361 ευρώ, με το σήμα πώλησης να παραμένει.

Προοδευτική: Η μη προβλεπόμενη από τον νόμο δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας του πρώτου εξαμήνου του 2018, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το σύνολο της χρήσης του 2018. Παρόλα αυτά, οι ημερήσιοι όγκοι της μετοχής από τα τέλη Ιανουαρίου έχουν αυξηθεί, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,3277 ευρώ, και την στήριξη στον ΚΜΟ200 ημερών, στα 0,1054 ευρώ, με το σήμα πώλησης να παραμένει.

Τιτάνας: Από τις πιο αξιόλογες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου διαχρονικά. Τα έσοδα της εταιρείας (trailing 12m) ανήλθαν στα στα 1,29 δισ. ευρώ, με το P/E να διαμορφώνεται στο 26,13, και τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,66 ευρώ. Η μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις εμφανίζει αδυναμία να σταθεροποιηθεί πάνω από τον ΚΜΟ50 ημερών, ο οποίος αποτελεί και την αντίσταση, στα 19,6467 ευρώ, με την στήριξη να βρίσκεται στα 18,9807 ευρώ, και με το σήμα πώλησης να παραμένει.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ένας από τους πολλά υποσχόμενους κλάδους για το έτος που διανύουμε, κυρίως εξαιτίας της πολύ-αναμενόμενης έναρξης των δημοσίων έργων. Τα αποτελέσματα χρήσης για το σύνολο του 2018, θα συμπληρώσουν ένα σημαντικό κομμάτι στην εικόνα του κλάδου, καθώς και στην διαμόρφωση των αποτιμήσεων.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Πηγές:

Bloomberg

ICAP

  •  
    16
    Shares
  •  
  •  
  • 16
  •